Η ρήξη Τουρκίας-Ισραήλ και οι συνέπειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Η απόφαση του Ισραήλ να «παγώσει» τις διπλωματικές σχέσεις με την Αγκυρα ήταν επιβεβλημένη μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν υπέρ της Χαμάς και κατά του Ισραήλ και της Δύσης

Η ρήξη Τουρκίας-Ισραήλ και οι συνέπειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών Κοέν το έκανε ξεκάθαρο στη δήλωσή του: «Δεδομένων των σοβαρότατων δηλώσεων που έρχονται από την Τουρκία, έχω δώσει εντολή για την επιστροφή των διπλωματικών αντιπροσώπων εκεί, προκειμένου να γίνει επαναξιολόγηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας».

Είχε προηγηθεί η επίθεση του Τούρκου προέδρου στο Ισραήλ, τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως απελευθερωτικού κινήματος που προστατεύει τα εδάφη του, ενώ η στάση της Τουρκίας κλιμακώθηκε μετά την συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές μάζεψε μέχρι και 1,5 εκατομμύριο κόσμο.

Τι επιπτώσεις όμως θα έχει αυτή η διπλωματική κρίση στις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και πόσο μπορεί να επηρεάσει τους σχεδιασμούς της Ελλάδας;

Καταρχήν η στάση της Τουρκίας και σε αυτή την πολεμική σύρραξη δημιουργεί πρόβλημα στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Ήδη αξιωματούχοι συζητούν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει μέλος της Συμμαχίας αν συνεχίσει αυτή τη ρητορική.

Σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, αλλάζουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί. Το θέμα της μεταφοράς του ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη αποτελούσε μείζον διακύβευμα για τον Ερντογάν. Το αναδείκνυε με κάθε ευκαιρία και το είχε προτείνει στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Και για να έχει αυτό πιθανότητες να γίνει λόγω ότι συνέφερε οικονομικά τώρα πια ο σχεδιασμός μπαίνει στο συρτάρι.

Η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει μόνη της, ανεξέλεγκτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της με τις γεωτρήσεις μέσα στο 2024 χωρίς να λογαριάζει ούτε το Ισραήλ, ουτε την Ελλάδα και την Κύπρο φυσικά αλλά ούτε και τις ΗΠΑ οι οποίες επίσης είναι ενοχλημένες με τη διαφοροποίηση Ερντογάν.

Η Τουρκία επενδύει στην επόμενη ημέρα των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αναζητώντας ρόλο τώρα αλλά και μετά. Οι τελευταίες εξελίξεις και η στάση της Άγκυρας επιβεβαιώνουν το μεγάλο σχέδιο για απεξάρτησή της από τις υπερδυνάμεις.

Από τη μια στηρίζει τη Χαμάς και από την άλλη στηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Θέλει να εμφανίζεται ως ηγέτης του αραβικού κόσμου βλέποντας ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ διεκδικούν επίσης διπλωματικά πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, ο πήχης είναι ψηλά, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει.



Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή