Ο Μητσοτάκης σήμερα στο Πεκίνο - Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Πεκίνο που έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί.
Η Κίνα μαζί με τη Ρωσία ήταν οι χώρες που άσκησαν βέτο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δράσει στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ζητώντας παύσεις στις μάχες για να επιτραπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, την προστασία των αμάχων και τον τερματισμό του εξοπλισμού της Χαμάς και άλλων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.
Ίσως γι’αυτο και υπήρξε μια πολύ επιφυλακτική διατύπωση από τον πρωθυπουργό από το βήμα του Economist, μάλιστα λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του είπε: «Η Κίνα δεν είναι ένας σημαντικός επενδυτής για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχει κάνει μόνο μία σημαντική επένδυση στο Λιμάνι του Πειραιά πριν από χρόνια, η οποία συνολικά ήταν επιτυχημένη. Η Ελλάδα δεν εξαρτάται από κινεζικά κεφάλαια».
Το Πεκίνο διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή και κατά ορισμένους διεθνείς αναλυτές θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη στενή σχέση της με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, για να αποκλιμακώσει την κατάσταση.
Είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και νωρίτερα φέτος το Πεκίνο μεσολάβησε για τη συμφωνία-ορόσημο προς αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
Η Τεχεράνη δηλώνει «έτοιμη να ενισχύσει την επικοινωνία με την Κίνα» για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο με την Κίνα έχουμε 50 χρόνια διπλωματικές σχέσεις και αυτό θα τονιστεί καθώς έχουν υπογραφεί περισσότερες από εκατό συμφωνίες, με σημαντικότερη τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση.
Στις συνομιλίες του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν πάντα υπέρμαχος της στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και πως η χώρα μας προσβλέπει στον «σημαντικό παγκόσμιο ρόλο» της Κίνας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ιδίως όταν πρόκειται για την ανάγκη διασφάλισης της πρωτοκαθεδρίας του Διεθνούς Δικαίου και του καθολικού σεβασμού του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας την εκτίμηση της Ελλάδας στην υποστήριξη της Κίνας στο θέμα αυτό. Η κινεζική επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα της οικονομικής μας συνεργασίας ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον σταθερά στους 10 κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη.