Η πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας - Γιατί σπεύδει στην Άγκυρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Όμως η πολύ σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Αγκυρα και το Τελ Αβιβ δεν άφησε και πολλά περιθώρια μη αντίδρασης των Αμερικανών. H απόφαση του Ερντογάν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις ήταν περίπου αναμενόμενη.
«Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην 'Αγκυρα για διαβουλεύσεις» έλεγε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δεν ήταν όμως αναμενόμενη η πολύ σκληρή τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν κατά τους Ισραήλ και επίσης καθόλου διπλωματική απάντηση του υπουργείου του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε. Θα ανακοινώσω την απόφαση για το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».
Και συνέχισε σε υψηλούς τόνους:
Δήλωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες» ανέφερε, τονίζοντας πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο και να τιμωρήσουμε τα εγκλήματα πολέμου». Μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ανακαλεί τον πρέσβη από το Ισραήλ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Χαμάς, το Τελ Αβιβ κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τάσσεται στο πλευρό της Χαμάς.
Ειδικότερα, σε απάντηση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτηρίζει την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για ανάκληση του πρεσβευτή «ένα ακόμη βήμα του Τούρκου προέδρου να ταχθεί με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Χαμάς είναι ο πραγματικός εχθρός του παλαιστινιακού λαού». Το υπουργείο υπερασπίζεται επίσης τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα ως «πόλεμο αυτοάμυνας».
H σημερινή συνάντηση Μπλίνκεν με τον Φιντάν και ενδεχομένως με τον Ερντογάν θα αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ομως για τον πρόεδρο της Τουρκίας, όλα τα θέματα είναι στην ατζέντα όταν απέναντι του υψηλόβαθμό Αμερικανό αξιωματούχο.