Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ
Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Οι τρεις άξονες των συζητήσεων και οι χαμηλοί τόνοι πριν τη συνάντηση
Η ατζέντα των συζητήσεων στην ολιγόωρη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα
Η Αθήνα υποδέχεται σήμερα με αυτοπεποίθηση τον πρόεδρο της Τουρκίας και θα τιμήσει όλους τους κανόνες διπλωματικής φιλοξενίας στέλνοντας το μήνυμα ότι επιθυμεί να διατηρηθεί η ηρεμία των τελευταίων μηνών στις διμερείς σχέσεις.
Η ηρεμία στο Αιγαίο είναι πολύτιμη, όχι μόνο για τις δύο πλευρές, αλλά και για την ευρύτερη γειτονιά μας, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές. «Δεν είμαστε αφελείς, δεν έχουμε αυταπάτες ότι η Τουρκία άλλαξε», προσθέτουν.
Οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου θα περιστραφούν γύρω από τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.
Ο Ερντογάν προσγειώνεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11:00 το πρωί. Πρώτος σταθμός, το Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Δεύτερος σταθμός, το Μέγαρο Μαξίμου εκεί που θα χτυπάει ο παλμός του Ανώτατου Συμβουλίου, αλλά και το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών και η Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε χθεσινές του δηλώσεις κράτησε χαμηλούς τόνους , απέφυγε την επιθετική ρητορική ενώ υπάρχει ένα ισχυρό ενδεχόμενο να κρατήσει αυτή τη στάση και στις κάμερες σε λίγες ώρες δίπλα στον Κυριακό Μητσοτάκη.
Επί της ουσίας, εκτός από τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό, όλα τα υπόλοιπα πρωτόκολλα ανήκουν στα λεγόμενα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», τα οποία δεν είναι ικανά να εγείρουν καχυποψίες ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητες εντάσεις.
Θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Enterprise Greece και Invest in Turkey για τη σύγκληση της 4ης Μεικτής Επιτροπής Τουρισμού και 9ου Forum για τον Τουρισμό, για τη συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της ναυπηγοκατασκευαστικού τομέα, τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας - Βουλγαρίας, σύγκληση της Μεικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη και συνδυασμένων μεταφορών συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης καταστροφών, υπογραφή συμφωνίας για κοινωνική ασφάλιση, κτιριακή αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού των Κήπων στον Έβρο.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν κυρίως οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί. Το Γερμανικό δίκτυο RND έγραψε χαρακτηριστικά: «Μετά τις σοβαρές εντάσεις των περασμένων ετών, που λίγο έλειψαν το καλοκαίρι του 2020 να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύρραξη των δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, αμφότερες οι πλευρές στρέφονται στον διάλογο».
Ωστόσο, ουδείς στην Αθήνα και την Άγκυρα αναμένει μεγάλα βήματα προόδου ή και κάποια υπέρβαση στα διμερή σημεία τριβής την Πέμπτη». Πρεσβείες στην Αθήνα έχουν ήδη διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι θα ήθελαν να ενημερωθούν μετά το τέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.