Η ατζέντα στη συνάντηση του Άντονι Μπλίκνεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στα Χανιά αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο 6 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ώρες και όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.
Η ατζέντα των συνομιλιών θα αφορά στις εξελίξεις γύρω από το θέμα των F-16, το παζάρι της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η Ουάσιγκτον έχει το βλέμμα στραμμένο στην επανάληψη των εργασιών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 15 Ιανουαρίου, καθώς τότε θα αποκαλυφθεί εάν η Τουρκία επιμένει στο παζάρι μέχρις εσχάτων, αξιώνοντας σε προηγούμενη κίνηση των Αμερικανών για τα F16 προκειμένου να επικυρωθεί από την Άγκυρα το Πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Τη διαδικασία αυτή παρακολουθεί στενά και η Αθήνα καθώς η έκβαση του «παζαριού» δείχνει να επηρεάζει το αίτημα αγοράς από την Ελλάδα των F-35.
Η Άγκυρα ενώ η ίδια συνέδεσε επισήμως την διαδικασία πώλησης και αναβάθμισης των F-16 με την υπόθεση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τώρα εκβιάζει τις ΗΠΑ. Απαιτεί ουσιαστικά να προηγηθεί η απόφαση του Κογκρέσου πριν ολοκληρώσει την διαδικασία για την Σουηδία, για την οποία εκκρεμεί η υπερψήφιση της από την ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, η υπογραφή της από τον πρόεδρο Ερντογάν και η κατάθεση αρμόδια επιτροπή στην Ουάσινγκτον. Όμως το παζάρι αυτό το οποίο υπερβαίνει την απλή προμήθεια νέων αεροσκαφών και αναβάθμιση παλιών καθώς αφορά τον γενικότερο προσανατολισμό της Τουρκίας απειλεί να δημιουργήσει νέα εστία έντασης μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Δύσης.
Ασφαλώς το θέμα το F-16 είναι το μεγάλο «αγκάθι».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν πιέζεται για το θέμα της έγκρισης της Σουηδίας τόσο από τον Μπλίνκεν όσο και από την υφυπουργό εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ με την οποία συναντήθηκε στο Ντουμπάι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου.
Αλλά και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Μουράτ Μερκάν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παίζει ενεργό ρόλο πιέζοντας το Κογκρέσο τόσο για τεχνικά ζητήματα που αφορούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα όσο και για την πολιτική ουσία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Ο Μερκάν πιέζει επίσης για να πάει το θέμα στην Αμερικανική Βουλή, να αποσταλεί το επίσημο αίτημα για την πώληση προς την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας. Όσο δεν γίνεται αυτό, τόσο ο Ερντογάν παίζει καθυστερήσεις στο θέμα της Σουηδίας. Το State Department διαβεβαιώνει την Αθήνα ότι ενδεχόμενη πώληση των F-16 δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της Αθήνας .
Η επίσκεψη λοιπόν του Μπλίνκεν στην Ελλάδα στέλνει ευθέως και ένα μήνυμα στον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας.