Σε εγρήγορση η Κύπρος: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για αυξημένη στρατιωτικοποίηση της ουδέτερης ζώνης
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ για τις εξελίξεις επί του πεδίου στην Κύπρο καθώς η σημαντική αύξηση του αριθμού και της σοβαρότητας των στρατιωτικών παραβιάσεων στο νησί, τορπιλίζει όχι μόνο τις προοπτικές ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού αλλά μεγαλώνει τη ανησυχία για πρόκληση ενός σοβαρότερου επεισοδίου.
Στην έκθεση του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μιλά για καταπάτηση της ουδέτερης ζώνης τόσο των στρατιωτικών όσο και των πολιτικών κατασκευών και για προκλητική επίδραση μονομερών ενεργειών . Οι δύο εκθέσεις του κ. Γκουτιέρες, επικεντρώνονται στις εξελίξεις από τις 13 Ιουνίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.
Καταγράφουν με περισσότερες λεπτομέρειες στα περιστατικά στην νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου, ενώ σημειώνουν ότι η τάση προς την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της ουδέτερης ζώνης και των γραμμών κατάπαυσης του πυρός έγινε πιο έντονη κατά την περίοδο αναφοράς, με αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων και της σοβαρότητάς τους.
Συνολικά σημειώθηκαν 302 στρατιωτικές παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές, εκ των οποίων οι 159 θεωρήθηκαν σοβαρές, καθώς αφορούσαν μόνιμες κατασκευές και οι 60 αφορούσαν κινήσεις προς τα εμπρός, αμφισβητώντας τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός.
«Οι εντάσεις γύρω από αμφισβητούμενες περιοχές εκτινάχθηκαν επίσης στα ύψη, και η μη εξουσιοδοτημένη στρατιωτική κατασκευή εντός ή κοντά στη νεκρή ζώνη συνεχίστηκε», αναφέρει ο ΟΗΕ.
Η χρήση πολιτικών υποδομών για στρατιωτικούς σκοπούς και η χρήση πολιτικού ρουχισμού από το προσωπικό ασφαλείας στην Κύπρο αποτελεί μια σοβαρή ανησυχία όπως έχει διαπιστωθεί από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.
Ο κατοχικός στρατός φαίνεται να έχει προχωρήσει στην κατασκευή αντιαρματικής τάφρου στη περιοχή Δένεια η οποία υπολογίζεται να είναι τέσσερα-πέντε μέτρα πλάτος και 3-4 μέρα βάθος. Οι ενέργειες του κατοχικού στρατού έγιναν αντιληπτές από αγρότες που ήταν στην περιοχή και ότι έχουν ήδη ενημερωθεί τα Ηνωμένα Έθνη και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Η Κύπρος ασκεί εδώ και λίγες ημέρες την προεδρία των MED 9 και ετοιμάζεται να προσκαλέσει τους αρχηγούς κρατών των 9 χώρων που συμμετέχουν , της Ελλάδας, της Γαλλίας Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα προς την Τουρκία που συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα του νησιού.
Το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται και 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει διαμηνύσει με νόημα ότι δεν θα περιμένουν αλλά 50 χρόνια «χωρίς μια κατάλληλη λύση». Για την Τουρκία είναι εκ των ων ουκ άνευ είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων.
«Αν υπάρξουν κάποιοι που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, τότε θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε διαφορετικό σχέδιο» έχει πει πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας. Γι’ αυτό τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν ενημερώσει τους εταίρους ότι ο Ερντογάν ενδεχομένως να επιχειρήσει να «αξιοποιήσει» τη μαύρη επέτειο με κινήσεις εντυπωσιασμού επί του πεδίου με το ορόσημο την 20 Ιουλίου 2024, ακριβώς στη συμπλήρωση 50 χρόνια από την εισβολή.