Στην Ουάσινγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών - Συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν-Τα F-35 στην ατζέντα
Στις αρχές Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομολογό του Άντονι Μπλίνκεν με το θέμα των F-35 να είναι κυρίαρχο στη ατζέντα των συνομιλιών. Οι δυο αξιωματούχοι είχαν άλλωστε την ευκαιρία να τα πούνε και πρόσφατα στην Κρήτη όταν ο πρωθυπουργός φιλοξένησε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην οικία του.
Το θέμα όπως έχει συμφωνηθεί κατά την προετοιμασία της συνάντησης δια της διπλωματικής οδού, θα αφορά τον Στρατηγικό Διάλογο, δηλαδή θέματα που αφορούν γενικότερα την ασφάλεια, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και την αμυντική συμφωνία η οποία αποτέλεσε ορόσημο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Η Αθήνα αναμένει τις επόμενες ημέρες να αποσταλεί η απαντητική επιστολή που θα αφορά το ενδιαφέρον για τα F-35, όπως άλλωστε έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές ότι έχει κλειδώσει παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί συνδέουν την προμήθεια των F-35 με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το State Department θα απαντήσει θετικά στο αίτημα της Αθήνας. Άλλωστε και την επόμενη εβδομάδα θα έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της η Τουρκία, καθώς ξαναρχίζει τις εργασίες της η Τουρκική Εθνοσυνέλευση με εκκρεμότητα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Στην τελευταία συνάντηση, ο Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι πρέπει να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα καθώς ο ανταγωνισμός θα αυξάνεται εντός του Κογκρέσου εις βάρος της Τουρκίας. Η αλήθεια είναι ότι η Ουάσινγκτον έχει συνδέσει την επιστολή αποδοχής προς την Αθήνα με την πρόοδο του αιτήματος της Άγκυρας για την απόκτηση των αεροσκαφών F-16 τύπου Viper και επίσης δεν θέλει να διαταράξει το καλό κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μπλίκνεν στα Χανιά μετέφερε τους «προσωπικούς χαιρετισμούς» του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν προς τον κ. Γεραπετρίτη, τον οποίο είχε συναντήσει στην Τουρκία λίγες ώρες πριν πετάξει για την Κρήτη. Το ιδανικό για την αμερικανική διπλωματία είναι να κάνει τις ανακοινώσεις ταυτόχρονα και για τις δύο χώρες προκειμένου να διατηρηθεί κάποια επίφαση ισορροπίας στο Αιγαίο. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών έχει διαμηνύσει ότι η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομή και δεν ετεροπροσδιορίζεται.
Η Τουρκία βαδίζει την άνοιξη προς τις δημοτικές εκλογές και ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιμείνει μέχρι τέλους στο παζάρι ανάμεσα στα F-16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιος θα αντικαταστήσει τον νυν πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Μουράτ Μερτζάν η θητεία του οποίου λήγει αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών προτιμά κάποιον διπλωμάτη καριέρας ώστε να δοθεί ένα θετικό μήνυμα προς την αμερικανική γραφειοκρατία. Ωστόσο ο Ερντογάν δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.