Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός: Οικονομική διπλωματία, εξοπλιστικά και Μέση Ανατολή στην ατζέντα των επαφών
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην αποστολή θα τον συνοδεύουν τόσο Ελληνες επιχειρηματίες όσο και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και του Εθνικής Αμυνας.
Στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, θα λάβει μέρος στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan , οπου επικεφαλής είναι ο ελληνικής καταγωγής, ισχυρός παράγοντας, Τζειμι Ντάμον . Εκει θα έχει συνομιλίες με ελληνικές εταιρείες. Θα έχει λοιπόν επαφές με εκπροσώπους κορυφαίων επενδυτικών οίκων όπως της BlackRock , της Capital προκειμένου να αναδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας μας ως αποτελέσμα του σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.
Μετά τη Νέα Υόρκη θα ταξιδέψει στο Σικάγο και θα έχει συναντήσεις με στελέχη μεγάλων εταιρειών από τον χώρο του real estate, της ενέργειας και του κινητογράφου. Θα μιλήσει στο Chicago Council Global Affairs ενώ θα έχει συναντήσεις και με ομογενείς προκειμένου να τους εξηγήσει τη σημασία της επιστολικής ψήφου εν όψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
"Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ισορροπήσουμε τη δημοσιονομική μας σύνεση, ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε υγιή πρωτογενή πλεονάσματα και να μειώσουμε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης. Έχουμε αποδείξει ότι αυτό είναι πράγματι κάτι εφικτό. Μειώσαμε τους φόρους κατά τη διάρκεια της πρώτης μας θητείας. Έχουμε βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Πιστεύω ότι αλλάξαμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg, στο Οικονομικό Φορουμ στο Νταβός.
Στο επίπεδο της διπλωματίας ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές και για το θέμα της Μέσης Ανατολής καθώς υπό τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταχθεί στην επιχείρηση «Prosperity Guardian” φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού για την προστασία της ναυσιπλοίας της διώρυγας του Σουέζ στην Ερυθρά θάλασσα.
Την ανησυχία του σχετικά με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα είχε εκφράσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ υπάρχει ήδη Έλληνας αξιωματικός στο Μπαχρέιν για τις σχετικές προετοιμασίες της αποστολής .
Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Action24, είχε τονίσει ότι η ελληνική φρεγάτα θα αναπτυχθεί στην περιοχή «για να προστατεύσει και τα ελληνικά συμφέροντα, όταν είμαστε απολύτως έτοιμοι επιχειρησιακά» και πως ο ρόλος της θα εξαρτηθεί από τη συνολική δύναμη και την κατανομή ρόλων. Η κυβέρνηση είναι ιδαίτερα ανήσυχη καθώς ενδεχόμενη εξάπλωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή θα δημιουργήσει ένα νέο προφυγικό κύμα.
Το θέμα αυτό θα το συζητήσει αύριο και ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών στις Βρυξέλλες στο συμβούλιο της Ευρωπαικής Ενωσης με τη συμμετοχή μάλιστα των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας. Η Αθήνα είναι ακόμη σε αναμονή της απαντητικής επιστολής από την Ουάσινγκτον για τα F-35, είναι όμως βέβαιη για το θετικό αποτέλεσμα.
Σχετική αναφορά έκανε και ο νέος αρχηγός ΓΕΑ Δημοσθένης Γρηγοριάδης στην ημερήσια διαταγή του έθεσε τις προτεραιότητες για την Πολεμική Αεροπορία μεταξύ των οποίων είναι και η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, δηλαδή το πέρασμα στα μαχητικά 5ης γενιάς, τα F-35, που μαζί με τα F-16 Viper και τα Rafale θα δημιουργήσουν τον ισχυρότερο αεροπορικό στόλο της Ανατολικής Μεσογείου.