Eνα βήμα πίσω από τον Ερντογάν για να πάρει τα F-16
Ο Τούρκος πρόεδρος, απαιτούσε να γίνει ταυτόχρονη έγκριση των δύο υποθέσεων από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και το αμερικανικό Κογκρέσο, κάτι όπως δεν είναι απλό καθώς ο Μπάιντεν δεν έχει ισχυρή επιρροή στο νομοθετικό σώμα όπου το κλίμα είναι αρνητικό για την Τουρκία λόγω της στάσης της απέναντι στο Ισραήλ. Η εξίσωση είναι δύσκολη καθώς ο Μπαιντε , οι Δημοκρατικοί για την ακρίβεια, έχουν εκλογές μπροστά τους και χρειάζονται οπωσδήποτε τη στήριξη του ισραηλινού λόμπι.
Oι Αμερικανοί άκουσαν ασφαλώς με ικανοποίηση την απόφαση της Τουρκίας και ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζέιμς Φλεικ ήταν ο πρώτος που με ανάρτησή του χαιρέτησε την απόφαση. Το ίδιο έπραξε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον που δήλωσε ότι η Σουηδία βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Άγκυρας, η Στοκχόλμη από την πλευρά της, είχε κάνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς η Άγκυρα κατηγορούσε τη Στοκχόλμη ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.
Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας είχε διαφανεί από τη στιγμή που ο βασικός σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χάρη στον οποίο ο αρχηγός του κράτους απέσπασε πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις περασμένες εκλογές, διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας, προμηνύοντας ευνοϊκό αποτέλεσμα. Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση.
Άλλη ένδειξη ήταν επίσης η απόφαση της Τουρκίας να συμφωνήσει να λάβει μέρος η Σουηδία στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Steadfast Defender 24, η οποία ξεκινά στις 31 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το σχέδιο της άσκησης οριστικοποιήθηκε στις συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιανουαρίου, με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Μετίν Γκιουράκ, να μην προβάλλει αντιρρήσεις στη συμμετοχή της Σουηδίας.
Ετσι μένει τώρα μόνο η Ουγγαρία να επικυρώσει το σχετικό πρωτόκολλο από τα κράτη μέλη. Χθες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Σουηδό ομόλογό του να επισκεφθεί την ουγγρική πρωτεύουσα για συνομιλίες με στόχο την επίλυση των διαφορών που αφορούν την επικύρωση του σουηδικού αιτήματος για την είσοδο στο ΝΑΤΟ.