Περιμένοντας τον γραπτό όρο της συμφωνίας ΗΠΑ - Τουρκίας για τα F-16
Το ζητούμενο όμως για την ασφάλεια της χώρας, δεν είναι μόνο η θωράκιση της Ελλάδας, αλλά και το επίσημο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Διότι όσο και αν υψηλόβαθμη διπλωματική επέμενε ότι η η Ελλάδα δεν μπαίνει σε ανταλλακτική πολιτική του τύπου «δώστε μας τα F-35 αν είναι να δώσετε τα F-16 στην Τουρκία», οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές. Διότι στο θέμα των F-16 το ελληνοαμερικανό λόμπι αλλά και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έδινε αγώνα πολλών μηνών ώστε στη συμφωνία Άγκυρας - Ουάσινγκτον να υπάρχει συγκεκριμένος και γραπτώς, όρος ότι δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η Τουρκία κατά συμμάχων, κατά της Ελλάδας. « Είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε έναν τέτοιον όρο;» ρωτήθηκε ευθέως η Ντόρα Μπακογιάννη. Η έμπειρη πρώην υπουργός εξωτερικών ήταν σαφέσταστη: «Έναν τέτοιον όρο γραπτό όχι. Έναν όρο ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν αλληλοσκοτώνονται με κάτι τέτοιου είδους διατύπωση, δηλαδή το αυτονόητο του ΝΑΤΟ, νομίζω ότι θα μπορεί κανείς να το περιμένει».
Είμαστε λοιπόν ικανοποιημένοι αν υπάρχει ένας γενικόλογος όρος και επομένως μη δεσμευτικός και επομένως ανα πάσα στιγμή η Τουρκία να μπορεί να ξαναρχίσει τις υπερπτήσεις διακόπτωντας την ηρεμία που υπάρχει στο Αιγαίο για κάτι περισσότερο από ένα χρόνο;
Ο επίσης έμπειρος στα ελληνοτουρκικά Έντι Ζεμενίδης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι τα F-16 δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδας ή για υπερπτήσεις» και πως «αν ξαναρχίσει αυτή η πολιτική από την Άγκυρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να παίρνει μέτρα για να τη σταματήσει και αν συνεχίζει η Τουρκία, πρέπει να πάρει μέτρα, να παγώσει ή να ακυρώσει την πώληση στην Τουρκία. Γιατί αυτά τα F-16 δεν είναι στα ράφια, δεν θα τα πάρει ούτε σήμερα ούτε αύριο η Τουρκία. Αυτά θα έρχονται σιγά – σιγά μέχρι το 2028».
Πώς όμως διασφαλίζεται ότι η διαδικασία πώλησης θα σταματήσει αν ξεκινήσουν οι υπερπτήσεις; Θα υπάρχει γραπτώς και με την υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν αυτό ο όρος στη ρήτρα; Oι Αμερικανοί κατάφεραν και έπεισαν τον Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει για την ένταξη της Σουηδίας. Και αν όντως υπάρχει μια γενικόλογη αναφορά, επανάληψη των αρχών του NATO στον όρο που έθεσε η Ελλάδα, τότε η Τουρκία είναι σίγουρα ικανοποιημένη. Αλλωστε με τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στο παρελθόν καταπατούσε τις αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ικανοποιημένες όμως είναι και οι ΗΠΑ που με τις δύο συμφωνίες και στις δύο χώρες θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ηρεμία στο Αιγαίο και θα έχουν τον έλεγχο στην ισλαμική Τουρκία.
Διότι το τελευταίο που θα ήθελαν ένα ακόμη μέτωπο να διαχειριστούν μετά την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.