Τουρκία: Ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό και το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα
Ο σεισμός έφερε Ελλάδα και Τουρκία πιο κοντά
Τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου, αρχισε να σείεται η γη στη Νοτιοανατολική Τουρκία και τη Βόρεια Συρία. ο πρώτος ήταν 7.7R στην περιοχή Καχραμανμαράς στις 4.17 το πρωί. Στις 4.36 ένας δεύτερος σεισμός 6.5 ρίχτερ «χτύπησε» την περιοχή Γκαζιαντέπ. Στις 13.24 ένας τρίτος σεισμός σημειώθηκε πάλι στην περιοχή Καχραμανμαράς 7.6 Ριχτερ.
14 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους ενώ η έκταση που άγγιξαν οι σεισμοί απλώθηκαν σε μια έκταση 120 χιλιάδες τ.χ. Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 50.000, 53.537 για την ακρίβεια ενώ οι τραυματίες ήταν 107.213.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι ανθρώποι μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους , στις 11 νοτιοανατολικές επαρχίες που έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ως ζώνη καταστροφής. Η αρχαία πόλη της Αντιόχειας έχει ουσιαστικά σβήσει από τον χάρτη.
Η ανοικοδόμηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς αλλά έχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Είναι χαραχτηριστικό ότι έχουν μετατραπεί δύο πλοία στην παραθαλάσσια περιοχή , σε σχολεία που μπορούν να φιλοξενήσουν και τους μαθητές και τις οικογένειές τους μέχρι να βρούνε οριστική κατοικία. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Χατάι, Μουσταφά Μασατλί, με τον οποίο συνομιλήσαμε, μας είπε ότι ο περσινός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου ήταν έναν από τους 10 πιο θανατηφόρους στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια. 650.000 νέες κατοικίες δημιουργήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο. Πολυκατοικίες που γκρεμίστηκαν σαν τραπουλόχαρτα ,όταν το έδαφος άρχισε να κινείται, σήμερα έχουν οικοδομηθεί χαμηλές κατοικίες με πλήρη εξοπλισμό. Νοσοκομεία κατέρρευσαν και μέσα σε ένα χρόνο καινούργια έχουν πάρει τη θέση τους. «Πέρασε ένας χρόνος, αλλά δεν φεύγει από το μυαλό μας», λένε κάτοικοι που ζούνε στους καταυλισμούς κοντέινερ. Πολλά από αυτά τα κοντείνερ χρησιμοποιήθηκαν στο παγκόσμιο κύπελλο στη Ντόχα , και η κυβέρνηση του Κατάρ τα έκανε δωρεά αμέσως μετά τη λήξη της διοργάνωσης.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν παραλείπουν να ευχαριστούν τους Ελληνες για τη βοήθειά τους. Η πρώτη ελληνική ομάδα διάσωσης έφτασε την πρώτη ημέρα του σεισμού με 28 διασώστες. Δυο ημέρες αργότερα εφτασαν άλλοι 19 διασώστες στην περιοχή μαζί με δύο εκπαιδευμένα σκυλιά. Και οι δύο ελληνικές ομάδες εργάστηκαν στην περιοχή Xατάι και κατάφεραν να σώσουν 5 συνανθρώπους μας που τους απεγκλώβισαν από τα συντρίμμια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε 1.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και τέσσερις Ελληνες υπουργοί έσπευσαν στη γειτονική χώρα να εκφράσουν από κοντά τη συμπαράστασή τους. Η χώρα μας προσέφερε και χρηματική βοήθεια.
Ο Ταγίπ Ερντογάν χαραχτήρισε τον σεισμό ως «την καταστροφή του αιώνα» που κανένα έθνος δεν μπορούσε να αποτρέψει ή να ξεπεράσει γρήγορα. Περισσότεροι από 200 εργολάβοι και κατασκευαστές συνελήφθησαν αμέσως μετά τον σεισμό. Κάποιοι προσπάθησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό και κρατήθηκαν στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης.
Ωστόσο, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων φοβούνται ότι πολλοί εργολάβοι μπορεί να αποφύγουν την ευθύνη επειδή πολλά από τα ενοχοποιητικά στοιχεία εξαφανίστηκαν όταν οι μπουλντόζες καθάρισαν τα συντρίμμια. Ο σεισμός έφερε Ελλάδα και Τουρκία πιο κοντά και ήταν η αρχή για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων. Απόδειξη ότι όταν υπάρχει ανθρώπινη ανάγκη, οι πολιτικές διαφορές παραμερίζονται.