Οι νέες προκλήσεις των Τούρκων και το μήνυμα Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας θέλησε εμμέσως να υπενθυμίσει στην Αγκυρα ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις της.
AP.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν ξεχνά την πάγια αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, παρά το καλό κλίμα στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, φρόντισε να περάσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ο τόπος που επέλεξε να κάνει τη δήλωση, δεν είναι τυχαίος. Η δήλωση έγινε στη σύνοδο των υπουργών Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Δένδιας θέλησε λοιπόν εμμέσως να υπενθυμίσει στην Αγκυρα ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις της, δηλαδή τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

«Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση του παρόντος κλίματος ύφεσης και αποφυγή οποιωνδήποτε προκλήσεων, οποιωνδήποτε ενεργειών μπορεί να δυναμιτίσουν αυτή την ήρεμη ατμόσφαιρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

H χρονική συγκυρία της δήλωσης αυτής, δεν είναι επίσης τυχαία. Με αφορμή την αεροναυτική άσκηση που προγραμματίζει το ΓΕΕΘΑ την επόμενη εβδομάδα στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο ανάμεσα σε Ψαρά και Χίο και περί την Κάρπαθο, όσο και προς την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία εξέδωσε τρεις διαδοχικές οδηγίες ΝΟΤΑΜ στις οποίες επανήλθε στην ορολογία περί «αποστρατιωτικοποίησης».

Σ΄ αυτές γίνεται αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή αποστρατιωτικοποιημένα θεωρούνται και τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος και Ψαρά. Τα νησιά αυτά βρίσκονται πάνω στη γραμμή του 25ου μεσημβρινού στη μέση του Αιγαίου που φτάνουν οι τουρκικές διεκδικήσεις.

Το 2007 η Ελλάδα συμπεριέλαβε τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Τολµηρός Τοξότης». Οι Τούρκοι, διαμαρτυρήθηκαν και τότε υποστηρίζοντας ότι τα νησιά αυτά αποτελούν «αποστρατικοποιημένη ζώνη». Το ΝΑΤΟ ματαίωσε την άσκηση και το σενάριο επαναλήφθηκε με νέα ματαίωση, την επόμενη χρονιά 2008.

Η ελληνική πλευρά δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι το θέμα της αποστρατικοποίσης είναι εκτός ατζέντας, εκτός των θεμάτων που θέτει μονίμως η Τουρκία στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Όπως επίσης η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ δεν έχει σταματήσει τον αγώνα να τηρηθούν οι όροι για την απόκτηση των F-16 από την Τουρκία. Και ας επιμένουν πηγές από το τουρκικό υπουργείο άμυνας ότι η πώληση των F-16 από την Τουρκία δεν υπόκειται σε κανέναν όρο.

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση των F-16 που πρόκειται να αγοραστούν και να εκσυγχρονιστούν, όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως, δεν υπάρχουν όροι» δήλωσαν πηγές από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αρχιπλοίαρχο Ζεκί Ακτουρκ.

Σχετικές ειδήσεις