Ξανά στο δρόμο των προκλήσεων η Τουρκία - Πώς απαντά η Αθήνα
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τουρκικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να κατηγορήσουν την Ελλάδα ως «ηθικό αυτουργό» της απόφασης του Εφετείου της Τρίπολης που απέρριψε έφεση που είχε υποβληθεί από την Κυβέρνηση της Τρίπολης σε απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 2023 με την οποία κηρυσσόταν άκυρο το Μνημόνιο Συνεργασίας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο 2022, ως συνέχεια του Μνημονίου οριοθέτησης ΑΟΖ το 2019.
Το Μνημόνιο προέβλεπε σύμπραξη και της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ και ο Υπουργός Ενέργειας Μπαιρακταρ είχε επισκεφθεί την Τρίπολη ανακοινώνοντας την πλήρη ετοιμότητα της Άγκυρας για πρόοδο στη συγκεκριμένη συνεργασία.
Το σχετικό δημοσίευμα της Yeni Akit έφερε μάλιστα τον τίτλο «Αίγυπτος και Ελλάδα πίεσαν! Σκανδαλώδης απόφαση του κλόουν Χαφτάρ για την Τουρκία» κάτι που έρχεται ασφαλώς σε αντίθεση με το καλό κλίμα που μετέφερε ο Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Αλ Σίσι. Άλλη εφημερίδα έγραψε απειλητικά ότι οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης θα μπορούσαν άμεσα να συνάψουν μια νέα συμφωνία.
Tι σημαίνουν όλα αυτά; Η Διακήρυξη των Αθηνών» που υπέγραψαν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας πάει περίπατο; Να αναμένουμε κλιμάκωση της έντασης; Η μήπως πίσω από όλα αυτά κρύβεται ενδεχομένως η δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τα εμπόδια που υπάρχουν στο να πάρει τα F16;
«Η Τουρκία δεν έχει αποστασιοποιηθεί από τις διεκδικήσεις τις πάγιες και τις κλιμακούμενες της προηγούμενης περιόδου», έλεγαν αρμοδιοι παράγοντες της κυβέρνησης. Και το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από διάστημα περισσότερο από ένα χρόνο προχώρησε σε διάβημα προς την Αγκυρα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές γνωστοποίησαν πως έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην αρμόδια υπηρεσία IΜΟ (Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό) και στον Ισπανό συντονιστή για τις Navtex της περιοχής της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Σε όλα τα κείμενα, απορρίφθηκαν τουρκικοί ισχυρισμοί και παρουσίασαν τη νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.
Σε αυτό το σκηνικό να μην υποτιμήσουμε καθόλου τη συμφωνία Ερντογάν-Ράμα για να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Αλβανίας. Με το πρόσχημα της πολιτισμικής συνεργασίας, έχει καταφέρει η Τουρκία να εντάξει την Αλβανία στην τουρκική σφαίρα επιρροής έχει επενδύσει σε υποδομές ενώ υπάρχει και έντονη στρατιωτική συνεργασία. Η δεύτερη μεγαλύτερη αλβανική τράπεζα, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, μια χαλυβουργία, ο πρώην κρατικός φορέας τηλεπικοινωνιών Albtelecom και φορέα κινητής τηλεφωνίας έχουν περιέλθει υπό τουρκικό έλεγχο.
Η συμφωνία Αλβανίας-Τουρκίας για στρατιωτική συνεργασία περιλαμβάνει εκπαίδευση και κατάρτιση προσωπικού, συνεργασία στην παραγωγή όπλων, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ανταλλαγή αντιπροσωπειών και κοινές επιτροπές για την επέκταση των στρατιωτικών δεσμών.
Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Αδριατική.Υπό τις ευλογίες ασφαλώς του Αλβανού πρωθυπουργού που θεωρεί ότι έτσι μπορεί να «αντιμετωπίσει» και την Ελλάδα και τη Σερβία.