Η στρατηγική του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον και γιατί ανησυχεί η Αθήνα
Έναν πολύ καλό γνώστη των ελληνοτουρκικών αποφάσισε να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον έπειτα από πολύμηνη αναμονή, αφού η θητεία του προηγούμενου πρέσβη είχε λήξει εδώ και καιρό και πολλά ονόματα «έπαιζαν» για τον ποιος θα τον διαδεχόταν.
Τελικά ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να στείλει τον Σεντάν Ονάλ, ένα πρόσωπο γνώριμο στην Αθήνα, καθώς είχε διατελέσει επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διερυενητικές συνομιλίες με την Ελλάδα ενώ είχε επισκεφτεί και την Καβάλα προκειμένου να συζητήσει με τον Έλληνα υφυπουργό εξωτερικών Κ.Φραγκογιάννη τη λεγόμενη θετική ατζέντα των δύο χωρών.
Το κλείσιμο της εκκρεμότητας για τα F-16 με τους αστερίσκους που έχει θέσει η Αθήνα, η δυναμική της ελληνικής κυβέρνησης στο να προβάλλει στην Ουάσινγκτον τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά φάινεται να έπαιξε ρόλο ώστε να καταλήξει ο πρόεδρος της Τουρκίας στον συγκεκριμένο διπλωμάτη.
Πολύ περισσότερο που έχει αρχίσει και πάλι να σηκώνει τους τόνους και να προχωρά στις γνωστές μαξιμαλιστικές απειλές. «Φωνάξτε όσο πιο δυνατά ώστε να μη μείνει κανείς που δεν θα σας ακούσει από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα» είπε χθες ο Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία στο Αφιόν Καραχισάρ, μετά την παρθενική πτήση του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.
Η Αθήνα ανησυχεί, ανησυχεί πολύ, το είπε ξεκάθαρα ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή την ίδια ώρα σχεδόν με την ομιλία Ερντογάν.
«Καταλαβαίνετε τον κίνδυνο που οι τουρκικοί εξοπλισμοί αποτελούν για την πατρίδα μας. Αναφερθήκατε στη ναυπήγηση δεύτερου πιο εξελιγμένου τουρκικού ελικοπτεροφόρου. Το μεγάλο ερώτημα που θα έθετε κανείς είναι γιατί φτιάχνεται αυτό το πλοίο; Απλώς και μόνο για να κάνει παρέλαση εντός του Βοσπόρου ή η Τουρκία διεκδικεί την πλήρη υπεροχή και τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, επί τη βάση κειμένων που έχει υπογράψει, όπως το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι ανύπαρκτο μεν αλλά η Τουρκία συνεχίζει να το επικαλείται; Και αν αυτή είναι η τουρκική αντίληψη, υποδηλώνεται από θέσεις τις οποίες δεν έχει μεταβάλει η Τουρκία». Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι οι θέσεις της Τουρκίας έχουν αλλάξει. Η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους, έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει τις βασικές της θέσεις ούτε κατά κεραία. Και συνεχίζει ένα πρόγραμμα ναυπηγήσεων σκαφών. Και εμείς, ευρισκόμενοι από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, τι συμπέρασμα πρέπει να συνάγουμε από αυτή της την τακτική; Και όταν μάλιστα σε μια από τις τελευταίες Navtex συνδυάζει κυριαρχία με
ναυσιπλοΐα, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν. Με χαμηλούς τόνους πάντοτε. Τολμώ να πω με ευγένεια. Αλλά το υφέρπον επιχείρημα είναι εκεί και δεν δικαιούμεθα να το αγνοούμε. Και όταν προγραμματίζουμε για δεκαετία, μπροστά από τώρα, δηλαδή και μετά από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία, πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αυτή η σχετική ηρεμία θα έχει ημερομηνία λήξης. Και στο υπουργείο εξωτερικών αναμένουν την απάντηση στο ελληνικό διάβημα που έστειλαν στην Άγκυρα για την παράνομη αντι-ΝΑVTEX που εξέδωσαν.