«Σε καλό κλίμα αλλά...» ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Η δυσφορία της Αθήνας για τις  παράνομες ΝΑVTEX που εξέδωσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία ήταν το σημαντικότερο θέμα που έθεσε η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στον Τούρκο ομόλογο της,
Eurokinissi

Η δυσφορία της Αθήνας για τις παράνομες ΝΑVTEX που εξέδωσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία ήταν το σημαντικότερο θέμα που έθεσε η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στον Τούρκο ομόλογο της, Μπουράκ Ακτσαπάρ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Άγκυρα.

Η απουσία τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων εδώ και ένα χρόνο, η αποφυγή της ρητορικής περί αποστρατικωποίησης από τα χείλη υψηλοβαθμών Τούρκων αξιωματούχων και η ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η θετική ατμόσφαιρα συνέβαλε ώστε να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν που επί της ουσίας παραπέμπει στη μεγάλη συνάντηση στις αρχές Μαΐου ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν. Διότι εκεί αναμένεται να κριθεί για το αν και πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που είναι και η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα ως πεδίο διαβούλευσης. Ήταν κάτι που αρχικά συζήτησαν οι δύο ηγέτες

στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο, όπου επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και να υλοποιήσουν έναν οδικό χάρτη διμερών επαφών. Ακολούθησε η συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα , στη συνέχεια η συνάντηση για την θετική ατζέντα και ασφαλώς η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας την 7η Δεκεμβρίου. Επί του συγκεκριμένου κειμένου αποτυπώθηκε και η συμφωνία των δύο κρατών για συμμετοχή σε εποικοδομητικές διαβουλεύσεις στη βάση τριών πυλώνων: του Πολιτικού Διαλόγου, που αφορά σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος και σε διερευνητικές συνομιλίες, της Θετικής Ατζέντας, μιας διαδικασίας δυναμικής που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος σε τομείς επιχειρηματικότητας – οικονομίας και του πυλώνα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αφορά σε πολιτικοστρατιωτικά μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης. Αυτά φαίνεται ότι μέχρι στιγμής τηρούνται.

Στη λεγόμενη ατζέντα χαμηλής πολιτικής ήταν και το μεταναστευτικό όπου υπήρξε συμφωνία για να διατηρηθεί η συνεργασία που χειρίζεται κυρίως από ελληνικής πλευράς το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.

Το Κυπριακό ασφαλώς δεν συζητήθηκε και ενώ στο πεδίο αυτό υπάρχει έντονη κινητικότητα καθώς η Άγκυρα διαμηνύει ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει υπό την επίβλεψη της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ, δεν μπορεί η τουρκοκυπριακή πλευρά να μην έχει “προοπτική και μέλλον” και πως “δεν πρέπει να πληρώνει το τίμημα λόγω της ελληνοκυπριακής αδιαλλαξίας”.

Πληροφορίες μάλιστα από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει διαμορφώσει σχεδιασμό για τις δράσεις της στην περίπτωση αποτυχίας πιέζοντας φιλικές χώρες να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με το ψευδοκράτος. Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να κινητοποιήσει και την ελληνική διπλωματία.