Οι δύο κρίσιμες συναντήσεις του Μητσοτάκη με Μπάιντεν και Ερντογάν με διαφορά λίγων εβδομάδων

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 4 Απριλίου και στις αρχές Μαΐου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα.
Eurokinissi

Μέσα σε ένα μήνα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 4 Απριλίου και στις αρχές Μαΐου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα.

Η ακριβής ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη από το βήμα συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία και του υπουργού εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια. Μάλιστα ο κ. Τσούνης υπενθύμισε τον χαρακτηρισμό «Μπαιντεντόπουλος» λόγω των θερμών δεσμών του Μπάιντεν με την Ελλάδα.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί και στη στρατιωτική συνεργασία γύρω από τα F-16 και όχι μόνο, ενώ σύμφωνα με πηγές που ασχολούνται με την προετοιμασία της ατζέντας , τα ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο ηγέτες θα είναι τα εξοπλιστικά, το ενεργειακό αλλά και περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ στις συνομιλίες θα συμπεριλαμβάνονται και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Ουκρανικό, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, χωρίς να αποκλείονται και θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το θέμα είναι τι μήνυμα θα μεταφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς ο αμερικανικός παράγοντας έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί να διατηρηθεί η αυτή η ηρεμία που υπάρχει στο Αιγαίο. Δεν αποκλείεται μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερνογάν να ανακοινωθεί και κάποια συμφωνία που θα αφορά τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Σε ότι αφορά τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας προς το παρόν αυτές παραμένουν για την ώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο κ. Τσούνης πάντως τόνισε πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας συνεχίζουν να βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδό τους και η διμερής συνεργασία στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί βασική πτυχή αυτής της σχέσης. Επισήμανε ότι ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα ανέπτυξε περαιτέρω τη σχέση αυτή και εξέφρασε την κοινή βούληση των δύο χωρών να συνεχίσουν να προωθούν τους κοινούς τους στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και πέραν, με βάση τις κοινές δημοκρατικές αξίες. Σε αυτό το πλαίσιο, επιφύλαξε ύμνους για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως οι Έλληνες κάνουν πάντα το σωστό και ενεργούν με αξίες.

«Μας ενώνουν οι κοινές μας δημοκρατικές αξίες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης και στάθηκε στην παγκόσμια προσφορά της Ελλάδας, σημειώνοντας πως η Δημοκρατία είναι ένα μόνο από τα πράγματα τα οποία ο κόσμος χρωστάει στους Έλληνες.