Ο Ερντογάν βάζει στο στόχαστρο την Κύπρο - Πώς επηρεάζονται οι ελληνουρκικές σχέσεις
Προβληματισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος δείχνει να στρέφεται προς την Κύπρο
Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να διατηρεί ήπια στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα, μπορεί να μην υπάρχουν πλέον υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας φροντίζει να δυναμιτίζει το κλίμα και να επιτίθεται στην Κύπρο.
Ο αυξημένος ρόλος της Λευκωσίας, με την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού στη Λωρίδα της Γάζας, η πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ουρσουλα φον ντερ Λαιεν στο νησί , η έντονη ενεργειακή δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η απόφαση της Τουρκίας να μην στρέφεται εναντίον της Ελλάδας αυτό το διάστημα, έχει οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει στο στόχαστρο την Κύπρο.
Σε πρόσφατη ομιλία του στο πλαίσιο δείπνου που παραχώρησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στους πρέσβεις που βρίσκονται στην Τουρκία μετά το πέρας της ημερήσιας νηστείας του Ραμαζανιού, ο Ταγίπ Έρντογαν υποστήριξε ξεκάθαρα ότι «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση στην Κύπρο αγνοώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ‘’ΤΔΒΚ΄΄και την κυριαρχική της ισότητα» και πρόσθεσε ότι πάντα υποστηρίζουν τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια.
Αλλά και χθες δήλωσε ότι αν δεν γινόταν η τουρκική επιχείρηση το 1974 θα είχε συντελεστεί γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων, ενώ υποστήριξε ότι αν δεν σταματούσε ο Ετζεβίτ η Κύπρος σήμερα θα ήταν εξ ολοκλήρου τουρκική.
«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974, 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν. Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Είναι γνωστή η τακτική της Άγκυρας να αφήσει εκτός το ελληνοτουρκικού διαλόγου το Κυπριακό, καθώς δεν τον ενδιαφέρει η λύση αλλά ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό θα πρέπει να βασίζεται “στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς”. Η Τουρκία έχει δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου και αμέσως μετά η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ αναμένεται να ανεβάσει ρυθμούς στις διαβουλεύσεις.
Και οποιαδήποτε κρίση, ή διατηρήση της επιθετικής ρητορικής στην Κύπρο , οποιαδήποτε απειλή του Ερντογάν εκ των πραγμάτων επηρεάζει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλωστε ο δίαυλος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πάντα ανοικτός.