Ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει τη ρεβάνς - Το αν μπορεί, και πώς θα το κάνει, είναι το ερώτημα
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «έχασε ύψος», βλέποντας τα εκλογικά αποτελέσματα όπου ηττήθηκε στους πέντες μεγαλύτερους δήμους και το κόμμα του ήρθε δεύτερο σε όλη την επικράτεια.
Διεθνείς αναλυτές έγραψαν ότι δύει το άστρο του Ταγίπ Ερντογάν και ότι Εκρέμ Ιμάμογλου αποδείχτηκε ότι έχει την απήχηση αλλά και τη δυνατότητα να συσπειρώσει ευρύτερα στρώματα και να αποτελέσει το αντίπαλο δέος για τον Ερντογάν.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όμως, ας μη βιαζόμαστε να αποκλείσουμε τον Τούρκο πρόεδρο από την κεντρική πολιτική σκηνή. Διότι έχει μπροστά του αλλά τρία χρόνια, μέχρι να ολοκληρώσει τη θητεία του και μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2028.
Θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία , το έχει άλλωστε δηλώσει. Σαφώς είναι πιο αποδυναμωμένος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο ίδιος όμως δήλωσε ότι θα αναλύσει τους λόγους της πτώσης σε τοπικό επίπεδο, να εντοπίσει τι πήγε λάθος και θα κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Αρα έχει σχεδόν τέσσερα χρόνια μπροστά του για να αντιστρέψει την κακή εικόνα , να παλέψει για την υστεροφημία του και ενδεχομένως να δώσει το δαχτυλίδι στον διάδοχό του. Ποιος θα είναι αυτός;
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες . Το όνομα του γαμπρού του Σελτζούκ Μπαιρακτάρ ακούγεται επειδή είναι νέος, άφθαρτος στην πολιτική και με τις περγαμηνές των drones που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του τουρκικού λαού ως αεροναυτική ιδιοφυΐα και περίπου ως εθνικό ήρωα.
Ο Ερντογάν που γνωρίζουμε εμείς δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα. Και θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς κυρίως στο εσωτερικό αλλά και να μη χάσει τη διαπραγματευτική του δύναμη με τους Αμερικανούς και τη Δύση γενικότερα.
Στο εσωτερικό , ο μόνος τρόπος για να πάρει τη ρεβάνς είναι να αλλάξει την οικονομική του πολιτική , αφού αυτή ήταν η βασική αιτία, για την οποία οι Τούρκοι ψηφοφόροι του γύρισαν την πλάτη. Η στροφή σε οικονομικές παροχές είναι απολύτως αναγκαία, για να αποφευχθεί μία πλήρης κατάρρευση του νομίσματος, και να ανοκόψει την επώδυνη για τους πολίτες κατάσταση με την ακρίβεια. Βέβαια, ο πληθωρισμός είναι κοντά στο 70% και η εικόνα των δημόσιων ταμείων δεν είναι πια τέτοια, που να μπορεί ο πρόεδρος να αντισταθμίσει το σαρωτικό κύμα ακρίβειας.
Ο Εντογάν θα πρέπει να κάνει κινήσεις και στην εξωτερική του πολιτική και να πείσει τους συμμάχους του ότι παραμένει δυνατός ηγέτης της χώρας. Οι εσπευσμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες το βράδυ της Κυριακής με τους ηγέτες του Ιραν, του Ουζεμπιστάν αλλά και με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαικ Ρουτε που προαλείφεται για γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα. Θα πρέπει όμως να έχει και συνέχεια.
Η προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο στις 9 Μαιου θα μετριάσει κάπως την πικρία από το εκλογικό αποτέλεσμα. Και ερχόμαστε τώρα στα δικά μας. Ποια θα είναι η συμπεριφορά του στον ελληνοτουρκικό διάλογο, τώρα που τα φτερά του είναι πεσμένα;
Θα επιστρέψει στην παλιά επιθετική ρητορική και στις γνωστές πρακτικές με τις υπερπτήσεις και όχι μόνο; Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι αν και δεν μπορεί να σχολιάσει εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις άλλων κρατών, δεν θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι συνεχίζεται κανονικά η πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Ο Ερντογάν έχει δείξει ότι δεν το βάζει κάτω, ως μετρ των πολιτικών μεθοδεύσεων. Στην πολιτική, ο χρόνος έχει άλλη μέτρηση και το ύψος ενός πολιτικού μετριέται όταν αποχωρήσει κανείς από την πολιτική.