Ελληνοτουρκικά - Διπλωματικές πηγές: «Η χώρα δεν μπορεί να είναι συνεχώς με το χέρι στη σκανδάλη»
Πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
«Η συζήτηση με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα ξεκινήσει με ορισμένες παραδοχές πρωτίστως σε επίπεδο διαδικαστικό, στον τρόπο διαβουλεύσεων και στα πρόσωπα που θα συμμετέχουν» υπογραμμίζουν ανώτατες διπλωματικές πηγές λίγες εβδομάδες πρίν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν η οποία έχει «κλειδώσει» να γίνει στα μέσα Μαΐου στην Άγκυρα.
«Η χώρα δεν μπορεί να είναι συνεχώς με το χέρι στη σκανδάλη, η διάθεση της Ελλάδας δεν είναι να αξιοποιεί ανά πάσα στιγμή τις Ένοπλες Δυνάμεις, εργαζόμαστε για την ειρήνη» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
« Οι διαφορές ασφαλώς εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας , το σημαντικό όμως είναι να μην παράγουν κρίσεις. Το σημαντικό είναι να καλλιεργούμε ένα κλίμα νηνεμίας, και να υπάρχει εφαρμογή στην πράξη των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογράψει οι δύο χώρες. Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα φτάσουμε σε μια άριστη σχέση, αυτό θα ήταν αφελές».
Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει η εκτίμηση ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα προχωρά βήμα βήμα μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στη Χάγη για τη συμφωνία της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Ελλάδα. «Δεν θα είναι μια σύντομη διαδικασία και θα βρίσκεται υπο τη διαρκή αξιολόγηση των δύο ηγετών. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, αν ήταν εύκολες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Διακήρυξη των Αθηνών θα είχε υπογραφεί πολύ νωρίτερα. Είναι όμως μια συμφωνία που έχει ισχυρά χαραχτηριστικά παρά το γεγονός ότι δεν παράγει νομικές υποχρεώσεις. Είναι μια πολιτική διακήρυξη υψηλού συμβολισμού. Στο επίπεδο συμμόρφωσης, είμαστε ικανοποιημένοι από την εφαρμογή της» τόνισαν οι ανώτατες διπλωματικές πηγές.
Σε ότι αφορά στο Κυπριακό το υπουργείο εξωτερικών εκτιμούν ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο καλό μπορεί να κάνει.