Η Ελλάδα απαντά στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών από την Τουρκία με την απόκτηση των F-35
Με μια κίνηση-ματ η χώρα μας θωρακίζεται στους αιθέρες
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών που έθεσε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών ακόμη και στο κεντρικό Αιγαίο , οι Αμερικανοί έστελναν το δικό τους μήνυμα.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι ΗΠΑ έστειλαν την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα. Ο υπουργός εθνικής Άμυνας, μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών ξεκαθάρισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
«Δεν μάς το επιτρέπει ούτως ή άλλως η Τουρκία με αυτές τις ανακοινώσεις της, άλλωστε το απαράδεκτο casus belli και το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπάρχουν και όσο είναι εκεί, είναι πραγματικά δύσκολο να υπάρξει κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά δεν ανήκα στη χορεία των αισιόδοξων από την αρχή. Δεν πίστευα δηλαδή ότι μπορούμε να μπούμε σε μία φάση διαπραγμάτευσης εάν η Τουρκία δε βγάλει από το τραπέζι απαράδεκτες τοποθετήσεις».
Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Το υπουργείο εθνικής άμυνας ξεκινά τώρα έναν αγώνα δρόμου που θα διαρκέσει μέχρι και τις ευρωεκλογές προκειμένου να απαντήσει ότι αποδέχεται την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 αεροσκάφη, με το πρώτο να παραδίδεται το 2028. Στην επιστολή αποδοχής συμπεριλαμβάνονται τα μαχητικά, η εκπαίδευση των ιπτάμενων, τριετής μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, και τέλος οι εξομοιωτές πτήσης οι οποίοι θα εγκατασταθούν όπως έχει συμφωνηθεί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.
Έτσι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά , που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα στην περιοχή.
Ενδιαφέρον για την απόκτηση των συγκεκριμένων μαχητικών έχει εκφράσει και η Άγκυρα ζητώντας να επανέλθει στο πρόγραμμα. Η Ουάσιγκτον, έχει θέσει ως όρο να εγκαταλείψει τους ρωσικούς αμυντικούς πυραύλους S-400, σύμφωνα με δηλώσεις της Αμερικανίδας αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην τουρκική πρωτεύουσα.
Η Νούλαντ είχε αναφέρει ότι εφόσον η Άγκυρα αλλάξει κατεύθυνση και αποποιηθεί τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, ο δρόμος για τα αεροσκάφη που πρόκειται να παραλάβει και η Ελλάδα θα είναι ανοικτός. «Αν λύσουμε το θέμα των S-400, θα χαρούμε να επαναφέρουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35», είχε δηλώσει η Αμερικανίδα διπλωμάτης στο τουρκικό κανάλι.