Η υποψηφιότητα Μπελέρη και το μέλλον των ελληνοαλβανικών σχέσεων
Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η στάση του Έντι Ράμα
Οι εισηγήσεις που δεχόταν ο πρωθυπουργός για να συμφωνήσει για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, είχαν ισχυρά επιχειρήματα.
Πρώτον το ηθικό των Βορειοηπειρωτών είναι πολύ χαμηλό μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος από την πολιτική του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα. Δεύτερον, η μειονότητα θεωρούσε ότι η μητέρα Ελλάδα τους έχει εγκαταλείψει και ένιωθαν ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν τους είχε ποτέ ψηλά στις προτεραιότητες της. Ζητούσαν επίσης να σταλεί ένα μήνυμα στον Ράμα, αφού η παράταση του εγκλεισμού του Μπελέρη ενίσχυε την πολιτική πυγμή του, που θα οδηγούσε ενδεχομένως και άλλους συμπατριώτες μας να εγκαταλείψουν τη Βόρεια Ήπειρο και να συρρικνωθεί κι άλλο η ήδη αδύναμη ελληνική μειονότητα.
Έγιναν πολλές συσκέψεις και υπολογισμοί. Υπήρχε η σκέψη ότι η Ελλάδα μπορεί να κατηγορηθεί για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας. Διότι μπορεί ο Μπελέρης να ανήκει στην ελληνική μειονότητα, όμως δεν παύει να είναι Αλβανός υπήκοος, που υπόκειται στη δικαιοδοσία των αλβανικών αρχών. Όμως τελικά αποφασίστηκε ότι η Ιστορία προηγείται της πολιτικής συγκυρίας, και το έθνος προηγείται των μικροκομματικών υπολογισμών.
Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν προσωπική και τολμηρή, καθώς ήθελε να αναδείξει από τη μία ακόμα πιο πολύ το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να καλύψει το δεξιό ακροατήριό του, με τις γνωστές εθνικές ευαισθησίες του.
Έτσι, από σήμερα δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και αυτή θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη εάν και εφόσον εκλεγεί ο Μπελέρης ευρωβουλευτής. Η αλβανική κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη τότε με μια ευρωπαϊκή αποδοκιμασία, καθώς θα κρατά στη φυλακή έναν εκλεγμένο ευρωβουλευτή. Έτσι δεν αποκλείεται ως πρώτη κίνηση να δώσει εντολή στο Δικαστήριο ώστε στην εκδίκαση της έφεσης που αναμένεται να γίνει από 10-25 Μαΐου, να μειωθεί η ποινή ώστε αμέσως μετά να αποφυλακισθεί.
Και επειδή ο Ράμα θέλει και καλλιεργεί τις συμμαχίες του με Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει νέες εκλογές στην Χειμάρρα τον Ιούνιο, οπότε μην έχοντας το εμπόδιο του Φρέντι Μπελέρη να πριμοδοτήσει πιθανότατα τον Τάβο, ο οποίος είναι δραστήριο μέλος της μειονότητας και ασφαλώς είναι ο εκλεκτός του, ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα, και έχει διοριστεί τώρα περιφερειάρχης Αυλώνας.
Πάντως η ελληνική διπλωματία δεν έχει πρόθεση να διαταράξει τις διμερείς σχέσεις και θα συνεχίσει να κινείται στις Βρυξέλλες στη γραμμή ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εφόσον τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Όλα εξαρτώνται από τη στάση του Έντι Ράμα και τι είδους δηλώσεις θα κάνει εναντίον της Ελλάδας σχολιάζοντας την υποψηφιότητα Μπελέρη. Διότι ασχολίαστο δεν πρόκειται να το αφήσει.