«Κυματισμοί» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τα θαλάσσια πάρκα
Τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Tούρκο υφυπουργό Μπουράκ Ακτσαπάρ για την συνάντηση που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Μια μικρή «φουρτούνα» προέκυψε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία, ενός θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο.
Η φράση του πρωθυπουργού ότι «θα δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026» ερμηνεύτηκε από την τουρκική πλευρά ότι αποτελεί απειλή όπου εκείνη θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει κυριαρχκά δικαιώματα.
O Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε σήμερα ότι «πρόκειται για μια κατάσταση που σαμποτάρει τη διαδικασία εξομάλυνσης» στα ελληνοτουρκικά. Ο Τσελίκ δήλωσε, πιο συγκεκριμένα, ότι «υπήρχε μια πολιτική ομαλοποίησης ανάμεσα σε εμάς και την Ελλάδα» που «πήγε με πολύ καλό ρυθμό μετά την επίσκεψη» του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο «την ώρα που συνεχίζονταν με έναν όμορφο τρόπο όλες αυτές οι προσπάθειες εξομάλυνσης, υπήρξε ένα ανησυχητικό βήμα στις 16-17 Απριλίου όταν η Ελλάδα, διοργανώνοντας ένα συνέδριο για τους “ωκεανούς”, προσεγγίσε μια στάση ανακήρυξης δύο περιοχών ως θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο».
«Εκτιμούμε ότι η ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων αποτελεί αναμφίβολα μια κατάσταση που αφενός σαμποτάρει αυτήν τη διαδικασία ομαλοποίησης και αφετέρου εκμεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς κίνησης. Δηλώνουμε, για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του θαλάσσιου πάρκου. Ευελπιστούμε ότι θα ενεργήσουν με κοινή λογική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Η Αθήνα πάντως και σωστά δεν εντάσσει το θέμα στην ελληνοτουρκική ατζέντα και ο πρωθυπουργός ήταν ικανοποιημένος χτες στη σύνοδο κορυφής καθώς οι εταίροι παραμένουν προσηλωμένοι και στα προηγούμενα συμπεράσματα που αφορούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Tούρκο υφυπουργό Μπουράκ Ακτσαπάρ για την συνάντηση που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Από την ελληνική πλευρά επικεφαλής της αντιπροσωπείας, θα είναι ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.
Η νέα συνάντηση πραγματοποιείται στην Αθήνα, καθώς η προηγούμενη είχε γίνει στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου 2023, λίγο πριν την άφιξη στην Αθήνα του Tούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, για το Ανώτατο Συμβούλιο
Συνεργασίας, που είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών.