Με ποια «όπλα» πηγαίνει ο πρωθυπουργός να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και οι «κόκκινες γραμμές»
H ελληνοτουρκική προσέγγιση θα γίνει με όρους της Ελλάδας, όχι με τους όρους της Τουρκίας διεμήνυσε ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα.
Η κυβέρνηση εστιάζει σε τρία σημεία που της επιτρέπουν να παραστεί στη συνάντηση από θέση διπλωματικής ισχύος, Το πρώτο σημείο είναι ότι είναι πολύ πιο καλά εξοπλισμένη έπειτα και από την επιστολή που έστειλαν οι Αμερικανοί για την απόκτηση των F-16. To γεγονός ότι αναβλήθηκε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την υψηλή ποιότητα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Το δεύτερο σημείο είναι οι πολύ ισχυρές συμμαχίες που έχει οικοδομήσει το υπουργείο εξωτερικών και το υπουργείο εθνικής άμυνας με τις διαρκείς επαφές τόσο του Γιώργου Γεραπετρίτη όσο και του Νίκου Δένδια. Το τρίτο σημείο είναι το αναβαθμισμένο διεθνές κύρος από τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου τόσο στο πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή.
Μοναδικό ερώτημα είναι οι σχέσεις μας με τη Γαλλία στην παρούσα χρονική συγκυρία καθώς η ακύρωση της επίσκεψης του Εμμανουέλ Μακρόν, σήμερα στην τελετή παράδοση της ολυμπιακής φλόγας στην οποία προγραμματιζόταν να παραστεί, δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη έθεσε και τις «κόκκινες γραμμές» της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν που είναι η πάγια θέση της Αθήνας ότι επιδιώκουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, χωρίς όμως να εκχωρήσουμε κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα γίνει ένα βήμα πιο πέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση για τρεις λόγους; «Δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε.
Έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία στο θέμα αυτό και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεών μας. Το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά, πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης».
Ενδιαφέρον είχει η διατύπωση ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο παρά το γεγονός ότι υπήρξανε επίσημες αντιδράσεις από τη γειτονική χώρα και ενδεχομένως να ρίξει μια μικρή σκιά όταν γίνουν οι δηλώσεις των δύο ηγετών στην Αγκυρα μετά τη συνάντησή τους. «Θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συνομιλούμε, ότι δεν θα αναγνωρίσουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ότι δεν θα προσπαθούμε πάντα να οικοδομούμε πάνω στα θετικά, αντί να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και στις διαφωνίες μας, οι οποίες είναι υπαρκτές. Δεν περιμένω από την Τουρκία ότι θα αλλάξει πολιτική, ούτε η Τουρκία, φαντάζομαι, περιμένει ότι εγώ θα αλλάξω πολιτική από τη μια στιγμή στην άλλη» κατέληξε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να απαντήσει δημόσια ή κατ΄ιδίαν σε όποιο θέμα εντός ή εκτός ατζέντας του θέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας.