Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές - Τι διακυβεύεται στην Ευρώπη

Ποια είναι τα ερωτήματα που συζητώνται στους ευρωπαϊκούς κύκλους, εν όψει ευρωεκλογών.
AP.

Σε λίγα 24ωρα, 373 εκατομμύρια πολίτες θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και όσο και αν τα κριτήρια των περισσότερων πολιτικών είναι εθνοκεντρικά, με γνώμονα το πολιτικό σκηνικό των χωρών τους, δεν παύει να στέλνουν μηνύματα και ευρωπαϊκά.

720 ευρωβουλευτές καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα ερωτήματα που συζητώνται στους ευρωπαϊκούς κύκλους είναι τα εξής: Θα αυξηθεί η δύναμη των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη; Τι θα σημαίνει η δεξιά στροφή για το μεταναστευτικό;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα θα βγει πρώτο στις δημοσκοπήσεις, θα πάρει περίπου 165 ευρωβουλευτές, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 143 ευρωβουλευτές διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των ευρωβουλευτών που είχε το 2019 οι Φιλελεύθεροι περίπου 80 ευρωβουλευτές, οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές με 75 ευρωβουλευτές ενώ σημειώνεται πτώση στους Πράσινους και την Αριστερά.

Το άλλο θέμα που απασχολεί είναι αυτό του προέδρου της Κομισιόν. Για την εκλογή της υποψήφιας του ΕΛΚ Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται εκτός από τις ψήφους του κόμματος της και τα ¾ των ψήφων των Σοσιαλδημοκρατών. Και εδώ υπάρχει πολύ παρασκήνιο.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η πολιτική ομάδα Ταυτότητα και Δικαιοσύνη (ΙD) που είναι και οι δυο καθαρά δεξιές ομάδες δείχνουν να κερδίζουν συνολικά 144 έδρες. Αν το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κερδίσει 16 έδρες τότε απειλούν την πρωτοκαθεδρία του ΕΛΚ υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα κατακερματισμένα κόμματα θα ενωθούν.

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς και επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, «φλερτάρει» την πρωθυπουργό της της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, προκειμένου να σχηματίσουν μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο και να γίνει μια από τις κορυφαίες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης.

Ο Εθνικός Συναγερμός προβλέπεται να γίνει το κορυφαίο εθνικό κόμμα στην ομάδα ID, ενώ οι Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι είναι πιθανό για να γίνουν το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στο ECR. Η Μελόνι έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της Δεξιάς, αλλά έχει επίσης λάβει πρόταση να συνεργαστεί με το ΕΛΚ.

Η Μελόνι μάλιστα έχει στα χέρια της το κλειδί για την επόμενη ημέρα. Πρωθυπουργός της Ιταλίας από το 2022 και ηγέτης του κόμματος Brothers of Italy. Με την υποστήριξή της, η φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να έχει περισσότερες πιθανότητες για μια δεύτερη θητεία στην κορυφαία θέση της ΕΕ. «Δουλεύω πολύ καλά με τη Τζόρτζια Μελόνι», είπε η ίδια.

Η ιδέα όμως κάθε είδους συμφώνου που περιλαμβάνει τη Μελόνι, εξόργισε τους φιλελεύθερους και στελέχη του κατεστημένου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία και του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Από την άλλη είναι η Λεπέν και το κόμμα της, η Εθνική Συσπείρωση, αναμένεται να τα πάει καλά και στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Στόχος της είναι να συγκροτήσει μια μεγάλη ομάδα εθνικιστών που θα μπορούσε να τραβήξει την Ευρώπη σκληρά προς τα δεξιά. Για να το κάνει αυτό, θέλει να συνεργαστεί με την Μελόνι. Το παζάρι μόλις ξεκίνησε.

Σχετικές ειδήσεις