Τι περιμένει η Ευρώπη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Οι ισορροπίες είναι δύσκολες και ο κατακερματισμός που επικρατεί τόσο στα συντηρητικά όσο και στα δεξιά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνει ότι δεν πρόκειται να αναδειχθεί μια ισχυρή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο
Τι περιμένει η Ευρώπη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Μεγάλο στοίχημα για όλες τις χώρες της Ευρώπης σήμερα είναι η συμμετοχή καθώς όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι θα υπάρξουν περιθώρια αμφισβήτησης της νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που οι πολίτες δεν πάνε στην κάλπη. Οι ισορροπίες είναι δύσκολες και ο κατακερματισμός που επικρατεί τόσο στα συντηρητικά όσο και στα δεξιά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνει ότι δεν πρόκειται να αναδειχθεί μια ισχυρή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από το συσχετικό των δυνάμεων που θα προκύψει απόψε στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξαρτηθεί μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν η οποία αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες σήμερα. Η επανεκλογή της όμως δεν θα είναι εύκολη. Με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς που έχουν γίνει στις Βρυξέλλες θα πρέπει να εξασφαλίσει 361 ψήφους από το σύνολο των 720 εδρών. Το μεγάλο ερώτημα είναι όμως ποια στήριξη θα εξασφαλίσει η πρόεδρος της Κομισιόν από τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες δηλαδή από την ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ή την άλλη ευρώ ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία με επικεφαλής τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν όπως επίσης και από τους ανένταχτους ευρωβουλευτές από τη Γερμανία και την Ουγγαρία. Οι Πράσινοι ενδεχομένως να παίξουν κάποιο ρόλο αν και είναι ιδαίτερα δυσαρεστημένοι από τη στάση της φον ντερ Λαιεν στους χειρισμούς της στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Όσο πιο διχασμένο βγει το Ευρωκοινοβούλιο, τόσο πιο δύσκολη θα γίνει η διακυβέρνηση.

Στη Γαλλία μια βαριά ήττα του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν θα έκανε δυσκολότερη την ανάσχεση της Λεπέν για την προεδρία με τις εκλογές να έχουν οριστεί για το 2027.

Στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να ενισχυθεί και να διεκδικήσει την κυριαρχία της επί της ιταλικής δεξιάς συντρίβοντας τον Ματέο Σαλβίνι.

Στην Αυστρία, μια νίκη του κόμματος Ελευθερία FPO μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο εσωτερικό ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν το κόμμα του οποίου αποβλήθηκε από το ΕΛΚ, ενώ βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στην καταγγελία του "πολέμου" που φέρνουν πιο κοντά οι ευρωατλαντικοί εταίροι και σύμμαχοι. Οι Σλοβάκοι ψήφισαν ήδη χτες τους ευρωβουλευτές τους, τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, κάτι που ενίσχυσε τη στήριξη προς το στρατόπεδό του. Η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε μέρος στις ευρωεκλογές, καθώς κατά παράδοση η ψηφοφορία διεξάγεται Πέμπτη ενώ την Παρασκευή ακολούθησαν η Ιρλανδία και η Τσεχία. Και μολονότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν εκδίδονται παρά αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και στα 27 κράτη-μέλη απόψε, το ολλανδικό exit poll προϊδεάζει επαρκώς για το ποιες υπήρξαν οι επιλογές των Ολλανδών. Πρόκειται για ένα μήνυμα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αφού και τα κριτήρια των ψηφοφόρων υπήρξαν σε μεγάλο βαθμό ευρωεκεντρικά και όχι στενά εθνικά. Και ασφαλώς το παζάρι θα ξεκινήσει από Δευτέρα με το μοιρασμα των χαρτοφυλακίων και τα ονόματα των Επιτρόπων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή