Μακρόν: Ο μεγάλος χαμένος των Ευρωεκλογών - Η επόμενη ημέρα στην Ευρώπη

Μεγάλη κερδισμένη η Μαρίν Λεπέν στις Ευρωεκλογές της Γαλλίας
Μακρόν: Ο μεγάλος χαμένος των Ευρωεκλογών - Η επόμενη ημέρα στην Ευρώπη
AP

Η συντριβή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία στις χθεσινές Ευρωεκλογές και η προκήρυξη σε βουλευτικές εκλογές παραμονές μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων στιγμάτισε αυτή την αναμέτρηση και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. H μεγάλη κερδισμένη, η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και στις πρώτες της δηλώσεις ανέφερε, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών που ζητωκραύγαζε ότι αυτή η ιστορική ψήφος δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι ψηφίζουν, οι άνθρωποι κερδίζουν.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία εάν οι Γάλλοι μας εμπιστευτούν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές» δήλωσε, οι οποίες θα γίνουν σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 30 Ιουνίου.

Στη Γερμανία επίσης, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) είναι ασφαλώς από τους κερδισμένους. Με βάση τις πρώτες προγνώσεις εκλογικού αποτελέσματος συγκέντρωσε ποσοστό γύρω στο 16%. Είναι το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος, που το αναδεικνύει σε δεύτερη πολιτική δύναμη. Μάλιστα, στην πρώην Ανατολική Γερμανία η AfD είναι πλέον η πρώτη δύναμη με 27,1% έναντι 20,7% των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και 11,4% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Το ερώτημα τώρα που τίθεται είναι σε ποια πολιτική ομάδα θα ενταχθεί στις Βρυξέλλες.

Κατά τα άλλα η μεγάλη εικόνα στην Ευρώπη έχει ως εξής:

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διατηρεί την κυριαρχία του και τη διευρύνει κατά 5 έδρες, φτάνοντας στις 181. Οι Σοσιαλιστές κατατάσσονται δεύτεροι, αλλά με απώλεια 4 εδρών, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε το Renew Europe, στο οποίο ανήκει το Renaissance του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, χάνοντας 20 έδρες σε σχέση με το 2019. Ο μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής νύχτας στην Ευρώπη είναι η πολιτική ομάδα ID, η οποία κέρδισε 13 έδρες. Επίσης, ενισχυμένοι είναι πλέον και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, γεγονός που ανεβάζει το σύνολο των εδρών για τις αμιγώς ακροδεξιές ομάδες στις 133. Ακόμη, η ενίσχυση των λεγόμενων ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών, ακόμη και αντιευρωπαϊκών κομμάτων δείχνει ότι η επιχειρηματολογία τους «κανονικοποιείται» και η εκλογή τους στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να λειτουργήσει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στην προώθηση πολιτικών και μέτρων.

Ο προγραμματισμός από εδώ και στο εξής: Στις 16 Ιουλίου αρχίζει και επίσημα η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. 16 με 19 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ολομέλεια με τη νέα σύνθεση στο Στρασβούργο όπου αναμένουμε: Εκλογή του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, των Αντιπροέδρων, των Κοσμητόρων, των Επιτροπών και ίσως του ή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, θα πρέπει να συγκεντρώσει 361 ψήφους. Και αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση πια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή