Η τράπουλα των Βρυξελλών: Οι τρεις ντάμες και η Γαλλία σε ρόλο βαλέ
Οι δύο ισχυρές κυρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και η Ρομπέρτα Μετσόλα βρέθηκαν στο επίκεντρο του «σκληρού» παιχνιδιού που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για το αν θα αναλάβουν τελικά τις δύο κομβικές θέσεις, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου αντίστοιχα. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, ως πρώτη δύναμη, ζήτησε να δοθούν και οι δύο θέσεις στις συγκεκριμένες αξιωματούχους.
Για να επανεκλεγεί όμως η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται ειδική πλειοψηφία 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τα 27 κράτη μέλη. Δηλαδή να την ψηφίσουν οι 361 από τους 720 ευρωβουλευτές. Και εδώ μπαίνει στο πόκερ η ευρωομάδα της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι η οποία θα διαπραγματευτεί σκληρά για να δώσει τις ψήφους της. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι ζητά μια από τις αντιπροεδρίες της Επιτροπής. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν το παίρνει κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκειά της προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά της και μένει να δούμε πώς θα εκφραστεί αυτό στην ψηφοφορία. Η Φον ντερ Λάιεν κράτησε ανοιχτή την πόρτα στο ακροδεξιό κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” της Μελόνι και στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μάλιστα σε μια σημαντική προεκλογική συζήτηση τον Μάιο -όπως έγραψε χαρακτηριστικά το Politico- αποκάλεσε την Μελόνι «υπέρμαχο του κράτους δικαίου» . Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζήτησαν να τοποθετηθεί ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην θέση του Σαρλ Μισέλ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αντιδρά και ζήτησε να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο φάσεις διάρκειας 2,5 ετών ώστε στο υπόλοιπο μισό να αναλάβει τη θέση κάποιος από την ευρωομάδα του. Ο χρόνος πιέζει καθώς μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής στις 27 Ιουνίου, πρέπει να έχουν καταλήξει στις αποφάσεις τους.
Σε όλο αυτό το σκηνικό, ας μην ξεχνάμε και τη Γαλλία η οποία έχει βουλευτικές εκλογές σε λίγες ημέρες και αναδεικνύεται σε ρόλο κλειδί. Οι βουλευτικές έχουν οριστεί για τις 30 Ιουνίου και οι επαναληπτικές για τις 7 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 34% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 22% του αριστερού συνασπισμού του Λαϊκού Μετώπου, ενώ η κεντρώα παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με 19%. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι η Λεπέν θα επιλέξει έναν δρόμο ευθείας αντιπαράθεσης σε βασικές ευρωπαϊκές πολιτικές, δεδομένης της επιθυμίας της να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027. Οι τάσεις ενδεχομένως σε λίγους μήνες να είναι διαφορετικές.
Η Μαρίν Λεπέν πρωθυπουργός στη Γαλλία, ο Ντόναλντ Τραμπ ενδεχομένως στο τιμόνι των ΗΠΑ, η Μελόνι στην Ιταλία και το ακροδεξιό AfD πρώτο κόμμα στη Γερμανία, είναι παράγοντές που θα πρέπει οι ευρωβουλευτές να υπολογίζουν προς τα που η Ευρώπη θέλουν να κινηθεί και άρα ποιους να ψηφίσουν.