Μαρκ Ρούτε: Ένας δεινός ποδηλάτης στο τιμόνι του ΝΑΤΟ - Τα στοιχήματα του «Τεφλόν Μαρκ»

ΝΑΤΟ: «Κλειδώνει» για τον Μαρκ Ρούτε η θέση του ΓΓ  
Μαρκ Ρούτε: Ένας δεινός ποδηλάτης στο τιμόνι του ΝΑΤΟ - Τα στοιχήματα του «Τεφλόν Μαρκ»

Όσοι είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την απλότητα και τους ήπιους τόνους στη συμπεριφορά του. Γεννήθηκε και εξακολουθεί να μένει στην ίδια γειτονιά στη Χάγη στην οποία μεγάλωσε και κινείται καθημερινά με το ποδήλατο το οποίο λατρεύει.

Χρησιμοποίησε ποδήλατο ακόμη και κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, χρησιμοποίησε ποδήλατο για να πάει στον βασιλιά της Ολλανδίας για να του ανακοινώσει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης!

Από το φθινόπωρο αναμένεται να αναλάβει να κάνει νέες ορθοπεταλιές καθώς όλα δείχνουν ότι θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διαδεχόμενος τον Νορβηγό Γενς Στολντεμπερκ, τον οποίο η χώρα μας αποχαιρετά με ανακούφιση καθώς στα χρόνια της θητείας του, πολλές ήταν οι φορές που τάχθηκε με το μέρος της Τουρκίας σε κάθε ελληνοτουρκική κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Μένει να δούμε βέβαια ποια στάση θα ακολουθήσει ο Ολλανδός διάδοχός του βέβαια. Διότι η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του Ρούτε, ευελπιστώντας ασφαλώς σε ανταλλάγματα στη συνέχεια. Σε μια από τις συναντήσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρούτε έχει δηλώσει ότι η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία και την ηγεσία της. «Η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία όσον αφορά στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και τις ευρύτερες διατλαντικές σχέσεις», δήλωσε ο Ρούτε, τονίζοντας επίσης πως «η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Μετά τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια δύσκολη περιοχή, σε μια γεωγραφία με δύσκολους γείτονες». Μετά τις εγκρίσεις από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία η Ρουμανία χτες επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Ρούτε, με τον Ρουμάνο Πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις, να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ανώτατη θέση του ΝΑΤΟ αφήνοντάς του τον δρόμο ελεύθερο.

Τον αποκαλούν στην Ολλανδία «Τεφλόν Μαρκ» διότι έχει καταφέρει να ξεπεράσει πολλές πολιτικές ήττες και σκάνδαλα στη χώρα του. Το 2021 η χώρα βυθίστηκε σε πολιτικό χάος, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε ανακοίνωσε την παραίτησή της, μετά το σκάνδαλο για την κακοδιαχείριση κονδυλίων παιδικής φροντίδας, τα οποία δόθηκαν την περίοδο 2013-2019, οδηγώντας χιλιάδες οικογένειες σε χρεοκοπία. Όμως λίγους μήνες αργότερα στις εκλογές, εξασφάλισε μια τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία, την οποία δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει για να «ανοικοδομήσει τη χώρα μετά την πανδημία του κορονοϊού. Αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 2 Οκτωβρίου, περίπου ένα μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον της στρατιωτικής συμμαχίας που αποτελεί τον κύριο υποστηρικτή της Ουκρανία. Και αυτό θα είναι το πρώτο στοίχημα της νέας του διαδρομής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή