Σε ανοιχτή γραμμή η Λευκωσία με την Αθήνα μετά τις απειλές της Χεζμπολάχ -Τα σενάρια που εξετάζονται

«Eάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να επιτεθεί στην Κύπρο είναι ζήτημα ελάχιστων δευτερολέπτων», έλεγε με νόημα αναλυτής διεθνών θεμάτων στη Λευκωσία.
Σε ανοιχτή γραμμή η Λευκωσία με την Αθήνα μετά τις απειλές της Χεζμπολάχ -Τα σενάρια που εξετάζονται

Οι απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα ότι η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ένοπλο κίνημά του, εάν ανοίξει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της στο Ισραήλ σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου, έχει κινητοποιήσει τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Γιατί όμως, απειλησε την Κύπρο από τη στιγμή που όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις; Η Λευκωσία, όποιες ενέργειες έκανε ήταν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Οι όποιες ενέργειες έγιναν και γίνονται είναι, για παράδειγμα, για να βοηθηθεί ο άμαχος πληθυσμός και οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι δέχονται συνεχείς επιθέσεις από το Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε το σχέδιο «Αμάλθεια» για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Λάρνακα προς τη Γάζα. Ο ρόλος αυτός της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Άλλωστε η εφαρμογή του σχεδίου έγινε μετά από συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους.

Είναι προφανές ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα αναφέρεται στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση σε διπλωματικό πρωτίστως επίπεδο και όλα τα σενάρια εξετάζονται.

Tα μέτρα που λαμβάνονται, στο κομμάτι της τρομοκρατίας, αξιολογούνται και επικαιροποιούνται καθημερινά. Οπότε είναι αυτονόητο και αντιληπτό ότι και οι συγκεκριμένες δηλώσεις αξιολογούνται και τα σχετικά μέτρα επικαιροποιούνται επί καθημερινής βάσεως, αναλόγως πληροφοριών και εξελίξεων, πόσο μάλλον γιατί όχι και αναλόγως δημοσίων δηλώσεων διαφόρων παραγόντων, όπως δήλωσε και ο υπουργός δικαιοσύνης της Κύπρου.

Οι Αμερικανοί επίσης παρακολουθούν τις εξελίξεις και είναι ενδεικτικό ότι και το CNN ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα λέγοντας ότι το νησί «έχει βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο περιφερειακών συγκρούσεων, γεγονός που υπενθυμίζει την εγγύτητά του με την ασταθή Μέση Ανατολή». Η διπλωματική κινητικότητα είναι έντονη ενώ σε μια προφανή προσπάθεια να ελέγξει τη ζημιά, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ τηλεφώνησε στον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, εκφράζοντας τη «συνεχή εμπιστοσύνη του Λιβάνου στον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στη στήριξη της σταθερότητας στην περιοχή», σύμφωνα με τα λιβανέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το θέμα είναι ότι με αυτές τις απειλές, η Χεζμπολάχ εμπλέκει ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης στο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ίσως θα έπρεπε οι Βρυξέλλες να απαντήσουν πιο δυναμικά, από τη χλιαρή τοποθέτηση που επέλεξε να κάνει ο εκπρόσωπος Πίτερ Στάνο, λέγοντας ότι εφόσον το νησί «είναι κράτος μέλος της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η ΕΕ. Οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός από τα κράτη μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή