Υπόθεση Μπελέρη: Τον λόγο έχουν τώρα οι Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρης δεν θα μεταβεί τον Ιούλιο στο Στρασβούργο για να ορκιστεί ευρωβουλευτής
Facebook

Σε τρία επίπεδα είναι το πρόβλημα που δημιουργείται μετά την απόφαση του δικαστηρίου των Τιράνων να διατηρήσει την ποινή των δύο ετών που είχε επιβάλει πρωτόδικα στον Φρέντι Μπελέρη.

Το πρώτο επίπεδο αφορά στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία η οποία πανηγύρισε την εκλογή του Φρέντι Μπελέρη στην Ευρωβουλή και τώρα βρίσκεται και πάλι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι οι διώξεις σε βάρος τους θα συνεχιστούν λόγω της προφανούς αδιαλλαξίας του Έντι Ράμα.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά το διμερές, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις οι οποίες παραμένουν σε αδιέξοδο και δεν υπάρχει καμία διπλωματική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης, πάλι με υπαιτιότητα του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Το τρίτο επίπεδο αφορά το ευρωπαϊκό καθώς συμβαίνει το παράδοξο για τη διεθνή νομολογία και τις πρακτικές απονομής δικαίου να είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής, φυλακισμένος.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν θα μεταβεί τον Ιούλιο στο Στρασβούργο για να ορκιστεί ευρωβουλευτής. Το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο και πληροφορίες μάλιστα που είδαν το φως της δημοσιότητα έλεγαν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - η ευρωομάδα της ΝΔ- δεν επέτρεψε στον Φρέντι Μπελέρη να ψηφίσει ηλεκτρονικά στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με μία εκδοχή δεν του επετράπη καν η συμμετοχή στις εκλογές, ενώ μία άλλη εκδοχή του ρεπορτάζ ανέφερε πως απέστειλε mail αλλά δεν προσμετρήθηκε στο τελικό αποτέλεσμα. Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι στις Βρυξέλλες το «θέμα Μπελέρη» θεωρείται «εσωτερικό θέμα» της Αλβανίας και, μάλιστα, «θέμα διαφθοράς» καθώς το Λαϊκό Κόμμα αποδέχεται το αλβανικό κατηγορητήριο και «για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η μη εγγραφή του στις τάξεις του ΕΛΚ».

Όμως ο Μπελέρης πρέπει να ορκιστεί και εδώ υπάρχει το ερώτημα αν θα ορκιστεί μέσα στις φυλακές. Επίσης πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της υποχρεωτικής του παρουσίας στις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου;

«Αποτελεί, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο» διεμήνυσε το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.

Η εμπειρία δείχνει ότι τα αντανακλαστικά των Βρυξελλών σε κρίσεις και δυσκολίες είναι πολύ αργά. Το θέμα όμως είναι ξεκάθαρα πια ευρωπαϊκό. Θα έπρεπε λοιπόν αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου να επισκεφθεί τα Τίρανα και να πιέσει τον Έντι Ράμα να αλλάξει την απόφασή του. Το ένα διπλωματικό όπλο είναι το ψήφισμα που ζητά την αποφυλάκισή του. Το δεύτερο διπλωματικό όπλο είναι ότι η Αλβανία λαμβάνει αρκετά ευρωπαϊκά κονδύλια ως υποψήφια χώρα από το 2014, και επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι στην υπόθεση αυτή και με τον Έντι Ράμα απέναντι οι δηλώσεις δεν αρκούν.

Σχετικές ειδήσεις