Ανήμερα της επετείου της εισβολής στην Κύπρο o Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Λευκωσία

Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Κύπρο την ίδια μέρα για διαφορετικούς λόγους
Ανήμερα της επετείου της εισβολής στην Κύπρο o Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Λευκωσία

50 χρόνια από τη θλιβερή ημέρα της εισβολής στην Κύπρο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Δένδιας, θα βρεθούν στη Λευκωσία για να παραστούν στην επίσημη εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την ίδια ακριβώς ημέρα ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να παραστεί στα κατεχόμενα και να κάνει φιέστα συνοδεία του υπουργικού του συμβουλίου. Η παρουσία και των δύο ταυτόχρονα στο νησί δεν έχει ξαναγίνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, που θα παραστεί σε εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή του 1974. Και η παρουσία του εκεί έχει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό.

«H υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού για πρώτη φορά την ημέρα της μαύρης επετείου, συνοδευόμενος από την ελληνική αντιπροσωπεία, θέλει να αναδείξει την κοινή εθνική πολιτική, την οποία έχουμε, να αναδείξει το ζήτημα του Κυπριακού για μία ακόμη φορά. Γνωρίζουμε ότι από την άλλη πλευρά θα υπάρχει η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, με εκείνα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την Ιστορία.

»Εμείς θα μείνουμε πιστοί στην ιστορία, θα μείνουμε πιστοί στην ειρήνη, θα μείνουμε πιστοί στην προσδοκία ότι θα πρέπει το νησί ενωμένο να βαδίσει. Θέλω να τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση ότι για μας, την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να δείξουμε στον κυπριακό λαό τη διάθεσή μας, να προχωρήσουμε αδελφωμένοι και αυτό θα πράξουμε και την ημέρα της μαύρης επετείου» δήλωσε πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι τουρκοκυπριακές «αρχές» πάντως δεν θα αρκεστούν στη στρατιωτική παρέλαση στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, αλλά θα πραγματοποιήσουν πανηγυρικές εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις.

Έχει ενδιαφέρον ότι 10 ημέρες πριν από την 20ηΙουλίου, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Ταγίπ Ερντογάν εκφωνώντας ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είπε ότι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό δεν μπορεί να επιτευχθεί με το μοντέλο της ομοσπονδίας.

Απευθυνόμενος στους Προέδρους και στους Πρωθυπουργούς των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ, ζήτησε να αναγνωρίσουν το κατοχικό ψευδοκράτος: «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να το αποδεχθεί και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ‘‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτήν τη χώρα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή