Νέα διπλωματική κρίση Γερμανίας - Τουρκίας - Από το Eurofighters στο ποδόσφαιρο

Παρών θα είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου
Νέα διπλωματική κρίση Γερμανίας - Τουρκίας - Από το Eurofighters στο ποδόσφαιρο
AP

Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighters που έχουν προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, καθώς η πρώτη πιέζει για να εγκριθεί η πώλησή τους και να άρει το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα, το οποίο επέβαλε το 2016, τώρα ήρθε να προστεθεί το ποδόσφαιρο.

Και η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου προκειμένου να στηρίξει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του στον αγώνα εναντίον της Ολλανδίας για την προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά, έστω και αν ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ποδοσφαιρόφιλος.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις αντιδράσεις της Γερμανίας από τον πανηγυρισμό του Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ με τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων» στον αγώνα εναντίον της Αυστρίας. Διότι ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο εκλήθη στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών, σε απάντηση αντίστοιχης ενέργειας, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε βάρος του Γερμανού πρέσβη στην Άγκυρα.

Προηγουμένως, η τουρκική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τη Γερμανία για «ξενοφοβία». Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε: «Ενώ στην έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2023 τονίζεται ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ακροδεξιός όποιος κάνει το σήμα των Γκρίζων Λύκων και ότι το σήμα των Γκρίζων Λύκων δεν είναι απαγορευμένο σύμβολο στη Γερμανία. Η αντίδραση που επέδειξαν οι γερμανικές Αρχές στον κ. Ντεμιράλ, θεωρείται ότι περιέχει από μόνη της ξενοφοβία».

Μάλιστα, η Άγκυρα χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την πειθαρχική έρευνα της UEFA για τον εν λόγω χαιρετισμό του Μερίχ Ντεμιράλ. Από την άλλη πλευρά, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ τόνισε ότι «τα σύμβολα των Τούρκων δεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας» και προειδοποίησε ότι «η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως πλατφόρμας ρατσισμού δεν θα γίνει αποδεκτή». Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι γερμανικές αρχές ασφαλείας παρακολουθούν στενά τους Τούρκους δεξιούς εξτρεμιστές στη Γερμανία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ περιέγραψε τον χαιρετισμό ως «σύμβολο ακροδεξιάς, τρομοκρατίας και φασισμού».

Τον αποκλεισμό του ποδοσφαιριστή από το Euro ζήτησε ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας στην Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπράκ. «Δεν μπορεί η UEFA να ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ σε διαφημιστικές εκστρατείες κατά του ρατσισμού και της διαφορετικότητας στον αθλητισμό και ταυτόχρονα να ανέχεται τα φασιστικά σημάδια», δήλωσε ο κ. Τοπράκ και ζήτησε ταυτόχρονα την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων, «της μεγαλύτερης ακροδεξιάς οργάνωσης στην Γερμανία» και των συμβόλων τους.

Η παρουσία του Ερντογάν ασφαλώς θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την ένταση πολύ περισσότερο αν κερδίσει η Τουρκία στον αγώνα του Σαββάτου και επαναληφθούν οι ίδιο πανηγυρισμοί από τον ποδοσφαιριστή Ντεμιράλ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή