Μεγάλη Βρετανία: Ο Στάρμερ κέρδισε, αλλά τι θα κάνει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα; Ιδού η Ρόδος...

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ είχε αναλάβει μια δέσμευση, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, δεν θα εμποδίσει μια ενδεχόμενη συμφωνία επισττροφής των Γλυπτών  του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Ήταν η περίοδος, τον Νοέμβριο του 2023 που η απαράδεκτη συμπεριφορά του τέως πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, προκαλώντας μια ασυνήθιστη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Τότε, συνεργάτες του Στάρμερ δήλωναν στους Financial Times, ότι «εάν μια συμφωνία δανεισμού είναι κοινά αποδεκτή από την ελληνική και τη βρετανική κυβέρνηση, δεν θα την εμποδίσουμε».

Ιδου η Ρόδος λοιπόν σήμερα να υλοποιήσει την υπόσχεσή του. Αλλωστε ο Στάρμερ είναι δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπηρέτησε ως ανώτερος εισαγγελέας της Αγγλίας, γεγονός που σημαίνει ότι γνωρίζει τις δυνατότητες που του δίνει ο βρετανικός νόμος αν θεωρεί ότι το θέμα είναι μόνο νομικό και όχι και ηθικό και πολιτικό.

Ο Στάρμερ θα μπορούσε επίσης να λάβει υπόψή του τη θετική κατά πλειοψηφία στάση του Τύπου στη Βρετανία και την άνοδο του ποσοστού της κοινής γνώμης που επιθυμεί την επιστροφή των Γλυπτών. Ασφαλώς το μεγάλο πρόβλημα είναι η μορφή που θα έπαιρνε μια ενδεχόμενη επιστροφή. Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν μιλάει για επιστροφή ή για δάνειο κάτι όμως που δεν θα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση καθώς αυτό θα σημαίνει ότι παραδεχόταν ότι τα Γλυπτά δεν ανήκουν στην Ελλάδα για αυτό και τα «δανείζεται».

Μια λύση θα ήταν σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες να ψηφιστεί μια ειδική νομοθεσία όπως συνέβη στις περιπτώσεις επιστροφής υπολειμμάτων Αβοριγίνων σε Αυστραλία και νέα Ζηλανδία τα οποία απομακρύνθηκαν από τους Ναζί κατά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από την ελληνική κυβέρνηση. Διότι ο σχετικός βρετανικός νόμος υπάρχει από το 1963 για τα μουσεία βάσει του οποίου δίνεται το δικαίωμα του εφόρους των μουσείων να απομακακρύνουν αντικείμενα από τις συλλογές τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μια καλή ευκαιρία να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις. Αλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει εκ των πραγμάτων τον νέο πρωθυπουργό στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα και να του υπενθυμίσει τη δέσμευσή του.

Και χωρίς τη φθηνή δικαιολογία που είχε επικαλεστεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον Τόνι Μπλερ όταν του ζήτησε τα μάρμαρα πίσω , επειδή « θα είχε εκλογές στη χώρα του».