Να διατηρηθεί το ήπιο κλίμα ο στόχος της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Αμφότεροι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησαν για το Κυπριακό πριν από το ραντεβού

Να διατηρηθεί το ήπιο κλίμα ο στόχος της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στο ΝΑΤΟ
Αρχείου - Eurokinissi

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ κρίθηκε επιβεβλημένη με μοναδικό γνώμονα να διατηρηθεί το ήπιο κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον τελευταίο χρόνο.

Το ραντεβού ήταν επιθυμία και των δύο, έστω και αν θα έχει μικρή διάρκεια λόγω του βεβαρημένου προγράμματος τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη διπλωματική προετοιμασία για τη συνάντηση ούτε ορίστηκε κάποια συγκεκριμένη ατζέντα. Άλλωστε η βεντάλια των ελληνοτουρκικών συνομιλιών είναι γνωστή όπως επίσης και οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς. Ο πρωθυπουργός σε συζήτηση με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ, στο think tank «Council on Foreign Relations», τόνισε σε ό,τι αφορά στη σχέση με την Τουρκία, ότι περάσαμε τρία χρόνια με δύσκολες στιγμές σημειώνοντας ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

«Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά το να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα. Όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα», πρόσθεσε.

Έχει σημασία πάντως ότι λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί και στο Κυπριακό. Είπε ότι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα. Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα εξαρχής τοποθετείται ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της και προσέφερε πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία.

Αλλά και ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να αναφερθεί στην Κύπρο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η "Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" είναι ήδη πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών στα μάτια μας. Από αυτή την άποψη, η προσέγγισή τους, ιδιαίτερα του Αζερμπαϊτζάν, έχει φτάσει σχεδόν στην ίδια θέση με εμάς. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Σούσα, όπως γνωρίζετε, η "Βόρεια Κύπρος" ήταν εκεί, συμμετείχε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής». «Επίσης, βελτιώνουμε τις σχέσεις του "προέδρου" της "Βόρειας Κύπρου" κ. Ersin με τους επικεφαλής αυτών των κρατών όσο το δυνατόν περισσότερο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τώρα, στην διαδικασία που ακολουθεί, προσπαθούμε για το πώς να φέρουμε τη "Βόρεια Κύπρο" στο σημείο της πλήρους ένταξης. Το αναπτύσσουμε αυτό, ιδιαίτερα με τα τουρκογενή κράτη, όπου έχουμε υψηλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των τουρκογενών κρατών. Επίσης, βελτιώνουμε τις σχέσεις του "προέδρου" της "Βόρειας Κύπρου" κ. Ersin με τους επικεφαλής αυτών των κρατών όσο το δυνατόν περισσότερο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή