Η στάση του Ερντογάν στα κατεχόμενα θα κρίνει τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Στην Κύπρο μιλούν για κρισιμότητα των στιγμών και αυτές έχουν πυροδοτήσει εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση

Η στάση του Ερντογάν στα κατεχόμενα θα κρίνει τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Αρχείου - AP

Τα βλέμματα της Αθήνας και της Λευκωσίας στρέφονται πλέον στη στάση που θα κρατήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα, διότι από εκεί θα κριθεί αν όντως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε ουσιαστική επανεκκίνηση στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία τόσο για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο όσο και για τα όσα είπε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν στον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζητήθηκε η έκθεση για το Κυπριακό που υπέβαλε η αξιωματούχος, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στα μέρη.

Στην Κύπρο πάντως μιλούν για κρισιμότητα των στιγμών και αυτές έχουν πυροδοτήσει εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ενδεικτικό ότι η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κύπρου ζητώντας απαντήσεις ενώ «αντί ειρωνείας ας τοποθετηθούμε επιτέλους επί της ουσίας και μακριά από επικοινωνιακούς χειρισμούς ας συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα και ιστορικότητα των στιγμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, στον απόηχο των αιχμών από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πρόσθεσε πως η μισή μας πατρίδα παραμένει υπό τουρκική κατοχή εδώ και μισό αιώνα. Η στασιμότητα δημιουργεί καθημερινά τετελεσμένα εις βάρος της πλευράς μας και εις βάρος των προσφύγων μας.

«Χαιρετίσαμε τον διορισμό της κ. Ολγκίν ως μια θετική εξέλιξη μετά από σχεδόν επτά χρόνια πλήρους τέλματος. Σήμερα το μεγάλο διακύβευμα για τον τόπο μας είναι να μην διακοπεί αυτή η προσπάθεια και, αντί να οδηγηθούμε στις διαπραγματεύσεις ουσίας, να καταλήξουμε στην πλήρη απογοήτευση και στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η επιστολή της κ. Ολγκίν και τα προσχέδια των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά. «Δυστυχώς για την πλευρά μας τηρούν ακριβώς ίσες αποστάσεις και αμφισβητούν ευθέως τη βούληση και της δικής μας πλευράς. Δυστυχώς δεν έχουμε πείσει. Αυτά είναι που επιβάλλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή δεν μπορεί να κρυβόμαστε, πρέπει να μιλήσουμε με σαφήνεια και διαφάνεια προς τους πολίτες. Αυτό έκανε η κ. Δημητρίου συναισθανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών για τον κυπριακό ελληνισμό».

Και πάλι όμως η μπάλα βρίσκεται στον ίδιο τον Ερντογάν, διότι αν το Σάββατο ανήμερα της θλιβερής επετείου ετοιμάσει φιέστα και κάνει προκλητικές δηλώσεις περί της λύσης των δύο κρατών, οποιαδήποτε προσπάθεια πάει περίπατο. Κι όλα αυτά, παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας στην Ουάσινγκτον να δρομολογηθούν άμεσα νέες συνομιλίες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή