Η κρίσιμη μυστική ψηφοφορία για την εκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Επιτροπής

Οι διαρροές και οι εκπλήξεις...

Η κρίσιμη μυστική ψηφοφορία για την εκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Επιτροπής

Η ώρα της αλήθειας είναι σήμερα στη μία το μεσημέρι οπότε και αναμένεται να γίνει η κρίσιμη μυστική ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο και εάν η Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν δεν εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαικής Επιτροπής, τότε αυτό θα είναι ένα ηχηρό χαστούκι για την Ευρωπαική Ενωση και θα αρχίσει η δύσκολη αναζήτηση ενός άλλους υποψηφίου. Οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες περιγράφουν με μια λέξη τι θα επακολουθήσει εάν δεν επανεκλεγεί: «Χάος!» Η γερμανίδα αξιωματούχος, η οποία έχει επίγνωση των δυσκολιών, μετρά ψήφο ψήφο τους ευρωβουλευτές και έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλους. Θα πρέπει να την ψηφίσουν περισσότεροι από τους μισούς από τους 720 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να της δώσουν δεύτερη θητεία.

Για να συγκεντρώσει τις 361 ψήφους που χρειάζεται, η φον ντερ Λάιεν έχει εστιάσει την προσοχή της κυρίως στις τρεις ομάδες που την υποστήριξαν το 2019, όταν πέρασε από το Κοινοβούλιο με εννέα ψήφους: το δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους της Ανανέωσης. Μαζί οι τρεις κεντρώες ομάδες θα μπορούσαν να της δώσουν μια πλειοψηφία περίπου 50 ευρωβουλευτών - αλλά αυτό ισχύει μόνο αν όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές την υπερψηφίσουν στη μυστική ψηφοφορία, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συμβεί. Σε προηγούμενες ψηφοφορίες για τον πρόεδρο της Επιτροπής, περίπου το 13% του άτυπου συνασπισμού που υποστηρίζει τον υποψήφιο ήταν εκτός γραμμής. Η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, σε μία άτυπη δοκιμαστική ψηφοφορία προ ημερών στις Βρυξέλλες κατέληξε ότι οι 350 από τους 401 ευρωβουλευτές των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων δήλωσαν διατεθειμένοι να ψηφίσουν όντως την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, οι υπόλοιποι 51 δεν θέλησαν να δηλώσουν τη στήριξή τους.

Οι περισσότερες αντιρρήσεις εντοπίζονται στο «στρατόπεδο» των Σοσιαλιστών και στους Γάλλους Συντηρητικούς. Η εικόνα της έχει πληγεί και σχετικά με την υπόθεση των εμβολίων του κορονοϊού. Μόλις χτες το δικαστήριο αποφάσισε πως η Επιτροπή δεν κατέδειξε ότι η πρόσβαση σε ορισμένες ρήτρες των συμβολαίων θα είχε υπονομεύσει το εμπορικό συμφέρον των εμπλεκομένων εταιριών. Ανέφερε πως η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δηλώσεις των μελών της ομάδας που διαπραγματεύθηκε τα συμβόλαια ώστε να καταδειχθεί ότι δεν είχαν σύγκρουση συμφερόντων.

«Η Επιτροπή δεν έλαβε επαρκώς υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις προκειμένου να σταθμίσει ορθά τα υπό εξέταση συμφέροντα», ανέφερε το δικαστήριο. Τι θα συμβεί αν έχουμε την έκπληξη και δεν εκλεγεί η Ούρσουλα; Οι τελευταίες πληροφορίες έλεγαν ότι ίσως θα αργήσει να ορισθεί ο διάδοχος της Φον Ντερ Λάιεν και το αποτέλεσμα θα είναι να παραταθεί η θητεία της. Εκτός αν προτείνουν τον Μάριο Ντράγκι τον οποίο θα αποδεχθεί η Ιταλία. Τα διεθνή μέσα γράφουν πολλά σενάρια και πολλά ονόματα και υωηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσεις άλλες προτιμήσεις . Όλα είναι ανοικτά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή