Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο

Με αρμάδα 50 πλοίων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ψευδοκράτος 

Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο

Τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στην Κύπρο καθώς το πρωί αναμένεται η φιέστα στα κατεχόμενα παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Η τουρκική πλευρά έχει φροντίσει τα τελευταία 24ωρα να δυναμιτίσει το κλίμα με προκλήσεις, δηλώσεις που υπονομεύουν κάθε προοπτική ουσιαστικής επανέναρξης των συνομιλιών.

Τελευταία προκλητική παρέμβαση ήταν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είπε ότι η 20η Ιουλίου 1974 είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τους Τουρκοκύπριους διότι ανέκτησαν την ανεξαρτησία, την απελευθέρωση και την ελευθερία τους.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Τατάρ είπε ότι «όπως τα νησιά του Αιγαίου, οι Έλληνες ονειρεύονται να συνδέσουν με την Ελλάδα και την Κύπρο, την οποία την βλέπουν ως το 13ο νησί», και ότι στοχεύουν στη δημιουργία της «Μεγάλης Ελλάδας», επεκτείνοντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στη Μεσόγειο καθώς και ότι στο πλαίσιο αυτής της ιδέας οι Έλληνες εκλαμβάνουν και τις θάλασσες ως γη της πατρίδας τους.


Από την άλλη, ο πρόεδρος της Κύπρου βλέπει εξελίξεις, και στις χθεσινές δηλώσεις του είπε ότι "αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να υπάρχουν θεσμοί, πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες – δεν τις παραγνωρίζω, τις γνωρίζω από πρώτο χέρι – για να επαναρχίσει ο διάλογος. Και θεωρώ, στη βάση της πληροφόρησης που έχω, των δεδομένων που έχω ενώπιον μου, ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν και στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».

Τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν θα συνοδεύσει μια αρμάδα 50 πολεμικών πλοίων, μεταξύ των οποίων και το TCG Anadolu, το οποίο οι Τούρκοι αποκαλούν «αεροπλανοφόρο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή