Η πρώτη επίσημη αμφισβήτηση του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας

Είναι πολύ πιθανό και αυτή η δήλωση του Τούρκου βουλευτή να υποβαθμιστεί και ενδεχομένως να μην αναφερθεί ξανά σε αυτό το θέμα
AP

Είναι η πρώτη φορά- επίσημα- που υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, έστω και αν είναι της αντιπολίτευσης «μηδενίζει» το θεώρημα της Γαλάζιας πατρίδας που αποτελεί ιερό κείμενο για τον Ταγίπ Ερντογάν. Είχε προηγηθεί ο νύν πρέσβης της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτσιγιες, ο οποίος το 2020 ως γενικός διευθυντής ναυτιλίας και αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η τοποθέτησή του, σύμφωνα με δημοσίευμα τότε της Γενί Σαφάκ - σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, παρουσίασε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και είχε πει χαρακτηριστικά: «Σας τα λέω αυτά επειδή μου ζητήθηκε να σας τα πω. Δεν μπορώ να πω αυτή είναι η θέση της Τουρκίας». Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις όμως ο έμπειρος διπλωμάτης δεν ξαναναφέρθηκε σε αυτό το θέμα και ορίστηκε πρέσβης στην Αθήνα.
Τώρα έρχεται ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεν, επίσης έμπειρος διπλωματής δε αφού έχει διατελέσει πρέσβης στην Ουάσιγκτον.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ναμίκ Ταν κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι «όσο το ΑΚΡ ισχυροποιούσε τη θέση του, έτεινε να μπλέκει τον τυχοδιωκτισμό με την εξωτερική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση προτίμησε να ασκεί εξωτερική πολιτική με φωνές και κραυγές. Και δεν σταμάτησε εκεί. Ενίοτε ονειρεύτηκε την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν αρκέστηκε με τις διασυνοριακές επιχειρήσεις, αναζήτησε υπερπόντιες περιπέτειες. Μόλις δυσκόλεψαν οι συνθήκες, δηλαδή όταν η χρεοκοπία της οικονομίας χτύπησε την πόρτα μας, ευτυχώς γύρισε αρκετά γρήγορα την πλάτη του στο παραμύθι της "γαλάζιας πατρίδας" που επέμεινε για ένα διάστημα».

Η τοποθέτηση αυτή -όπως αναμενόταν-προκάλεσε αντιδράσεις και από τον εκπρόσωπο του ΑKP αφού το θεώρημα της Γαλάζια πατρίδα θα διδάσκεται από τον Σεπτέμβριο στα τουρκικά σχολεία. Ότι δηλαδή, το όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μετακινείται στον 25ο μεσημβρινό στη μέση του Αιγαίου -με τη θεωρία ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και άλλες θαλάσσιες ζώνες και συνεπώς η οριοθέτηση θα γίνει μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών των δύο χωρών.

Θα διδάσκεται επίσης σύμφωνα με το ίδιο θεώρημα ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θαλάσσια σύνορα αφού η υφαλοκρηπίδα θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στη βάση της μέσης γραμμής και με δεδομένο ότι ως νησιά η Κύπρος, η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος και το Καστελόριζο δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ..

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό και αυτή η δήλωση του Τούρκου βουλευτή να υποβαθμιστεί και ενδεχομένως να μην αναφερθεί ξανά σε αυτό το θέμα. Όμως δημιουργείται ένα κλίμα. Και τέτοιες δηλώσεις είναι πρόδρομοι γεγονότων.

Σχετικές ειδήσεις