Στις κάλπες σήμερα η Χειμάρρα για τον διάδοχο του Μπελέρη - Οι επιδιώξεις του Εντι Ράμα

Γκικουρία, Ταβός και... νοθεία! ;Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί οι κάλπες 

Στις κάλπες σήμερα η Χειμάρρα για τον διάδοχο του Μπελέρη - Οι επιδιώξεις του Εντι Ράμα
Eurokinissi

Με τον δήμαρχο Χειμάρρας και ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη να παραμένει στη φυλακή, οι δημότες ψηφίζουν σήμερα τον διάδοχό του.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην υπάρξει νοθεία κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς απουσιάζουν διεθνείς παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ, όπως γίνεται συνήθως όταν διεξάγονται εκλογές στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει ρίξει το βάρος της προσοχής του στην περιοχή και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εκλεγεί ο Πέτρο Γκικουρία ο οποίος υποστηρίζεται από την Ομόνοια και κόμματα της αντιπολίτευσης και επί της ουσίας είναι αυτός που συνεχίζει την πολιτική του προκατόχου του. Ο Ράμα δίνει αγώνα για να κερδίσει ο εκλεκτός του Βαγγέλης Τάβος που είναι και πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Και τι δεν έχει κάνει για να κινητοποιήσει του ψηφοφόρους. Στελέχη του κρατικού μηχανισμού έχουν κινητοποιηθεί και υπόσχονται από ρουσφέτια, διορισμούς σε κρατικές θέσεις ακόμη και τίτλους ιδιοκτησίας αν εκλεγεί ο Βαγγέλης Τάβος θα προκύψει άμεσο πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, ζήτημα που δεν έχει λυθεί πάνω από 30 χρόνια.

Το περιουσιακό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η επιμονή του Έντι Ράμα να απαλλοτριώσει μέρος των ελληνικών περιουσιών ώστε να προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας, αποτέλεσε τη βασική αιτία τριβής του Αλβανού πρωθυπουργού και του Φρέντι Μπελέρη, που τελικά οδήγησε στην καθαίρεση και φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου.

Οι Χειμαριώτες καταγγέλλουν ότι από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ο Βαγγέλης Τάβος από τη μια παρουσιάζεται στα αλβανόφωνα χωριά του δήμου ως η υποψηφιότητα που θα βάλει τέλος στην χρήση της ελληνικής γλώσσας στη Χειμάρρα και από την άλλη, συστήνεται στη Χειμάρρα ως Έλληνας μειονοτικός Η ελληνική μειονότητα εξακολουθεί να ζει υπό το καθεστώς των απειλών και το γεγονός ότι ο Μπελέρης παραμένει έγκλειστος κάνει τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα.

Πολύ περισσότερο που η εκδίκαση της υπόθεσής του μετατέθηκε για τις 2 Σεπτεμβρίου με τη δικαιολογία ότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας των καλοκαιρινών διακοπών. Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την ακύρωση των προηγούμενων δημοτικών εκλογών και τη σύλληψη και καταδίκη στη συνέχεια του Φρέντι Μπελέρη, με μια ενοχοποιητική έκθεση των Εισαγγελικών Αρχών και διαδικασίες που δεν ανταποκρίνονταν στις στοιχειώδεις αρχές του Κράτους Δίκαιου, πολλώ δε μάλλον για μία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έκτοτε η κυβέρνηση Ράμα όρισε δύο υπηρεσιακούς δημάρχους -η μία παραιτήθηκε και ο άλλος εξακολουθεί να λειτουργεί ως αναπληρωτής. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα η Αθήνα θα κληθεί να κάνει πάλι λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς αφού οι ελληνοαλβανικές σχέσεις κρέμονται από μια κλωστή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή