Σε επιφυλακή και η Αθήνα εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν - Πώς βλέπει η Ελλάδα τις εξελίξεις
Σε επιφυλακή είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών από το αναμενόμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, μετά τις δολοφονίες των δύο συμμάχων του, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και του δεύτερου στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.
Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μην αφορούν άμεσα την περιοχή μας τα όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, ωστόσο οι συνέπειες μπορούν να μας αφορούν, όπως για παράδειγμα οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές μετά και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να αποχωρήσουν από τον Λίβανο. Στο Πεντάγωνο βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους Αμερικανούς αλλά και τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν καταλήξει σε τρία επικρατέστερα σενάρια.
Το πρώτο είναι η Τεχεράνη να απαντήσει ανάλογα με την απάντηση που ακολούθησε στο χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό τον περασμένο Απρίλιο. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρχει μια ισχυρή επίθεση της Χεζμπολάχ, αλλά όχι ικανή να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο. Και τέλος, το χειρότερο σενάριο να υπάρξει μια απάντηση που πιθανόν να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας πολεμική αναμέτρηση.
Οι Έλληνες επιτελείς εκτιμούν ότι τα δύο πρώτα σενάρια είναι τα πιο πιθανά. Καθώς οι διπλωματικές διαβουλεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι πιέσεις από τον Λευκό Οίκο εντείνονται και δύσκολα οι σιίτες αγιατολάχ θα θελήσουν να πέσουν στην παγίδα και να παρασυρθούν σ’ έναν γενικευμένο πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, έναν πόλεμο από τον οποίο θα βγουν μάλλον χαμένοι.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια άλυτη εξίσωση, η οποία έχει διαμορφωθεί από ιστορικά δεδομένα τα οποία έχουν βαρύνει εξαιρετικά.
Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο οι ενέργειες οι οποίες έχουν συντελεστεί θα δημιουργήσουν συνθήκες ντόμινο για την ευρύτερη περιοχή. Να δούμε κατά πόσο οι τρεις συνιστώσες Χεσμπολάχ, Χούθι και Χαμάς θα συντονιστούν σε χτυπήματα τα οποία θα είναι είτε εντός είτε εκτός Ισραήλ και ποια θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ.
Κάθε κλιμάκωση θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ειρήνη στην περιοχή και διεθνώς, θα δημιουργήσει ζητήματα και σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική πολιτεία, έχει κρατήσει μια στάση αρχής στα θέματα της Μέσης Ανατολής.
«Εμείς στηρίξαμε εξαρχής την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με βάση το διεθνές δίκαιο και για τον λόγο αυτό ακόμη και σήμερα έχουμε εξασφαλίσει, και δεν είναι πολλές οι χώρες που το έχουν πράξει αυτό, να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους τους ενεργούς δρώντες στην περιοχή. Ο στόχος μας, η Ελλάδα να βγει κατά το δυνατόν αλώβητη και να βγούμε όλοι από την περιφερειακή κρίση αυτή την επόμενη μέρα, χωρίς να έχουμε τόσο δραματικές συνέπειες για την οικουμένη», τονίζουν αρμόδιες πηγές.
Το βέβαιο είναι ότι με την παγκόσμια οικονομία να έχει επηρεαστεί άμεσα από τις εξελίξεις, εκ των πραγμάτων η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αδιάφορη.