Η έκθεση του ΟΗΕ για τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και τα μηνύματα της Αθήνας στον Σίσι
Λίγες ημέρες πριν μεταβεί ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι στην Αγκυρα για να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει ότι η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, προσφέροντας όχι μόνο οπλισμό αλλά και τεχνική υποστήριξη που ξεφεύγει από τους περιορισμούς που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με το ψήφισμα 2095 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η τεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη προς τη λιβυκή κυβέρνηση μπορεί να παρέχεται μόνο για σκοπούς ασφάλειας και αφοπλισμού και ότι η εκπαιδευτική υποστήριξη που παρέχεται από την Τουρκία δεν έχει τους σκοπούς ασφάλειας και αφοπλισμού. Οι εκθέσεις όμως αυτές, έχουν απλώς καταγραφικό χαραχτήρα.
«Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκθέσεις αυτές χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και άλλες διεθνείς αρχές, μας προκαλεί ανησυχία για τη χώρα μας», προειδοποιεί ο Τούρκος δημοσιογράφος, Σαϊγκί Οζτούρκ, της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Σοζτζού. Το 2011, το ψήφισμα 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαγόρευσε την άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όπλων, πυρομαχικών, στρατιωτικού εξοπλισμού ή ανταλλακτικών στη Λιβύη.
Το ψήφισμα 1970 δημιούργησε μια επιτροπή παρακολούθησης κυρώσεων για την παρακολούθηση των κυρώσεων κατά της Λιβύης και το ψήφισμα 1973 του ΣΑΗΕ δημιούργησε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει αυτήν την επιτροπή. Οι εκθέσεις της εν λόγω ομάδας εμπειρογνωμόνων για το 2019 και το 2021 περιλαμβάνουν καταγγελίες για παραβίαση του εμπάργκο όπλων κατά της χώρας μας.
Η διεθνής κοινότητα μοιάζει να βρίσκεται με δεμένα τα χέρια και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να εμποδίσει τη δείσδυση της Τουρκίας στη Λιβύη.
Η Αθήνα έχει ενεργοποιηθεί και κυρίως προσπαθεί να στείλει μηνύματα μέσω της Ευρωπαικής Ενωσης. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «θα πρέπει να ανησυχούμε για το τι συμβαίνει στην Αφρική. Οι βάσεις κατά μήκος των ακτών της Λιβύης δεν είναι πλέον ευρωπαϊκές- ανήκουν στην Τουρκία και τη Ρωσία. Αυτή δεν είναι η μεσογειακή τάξη που οραματιστήκαμε».
Το μήνυμα αυτό έχει αποστολέα και τον Σίσι καθώς οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στο τραπέζι της διμερούς συνάντησης που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο.
Το γεγονός ότι η Αίγυπτος θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις Βρυξέλλες καθώς λαμβάνει σημαντική χρηματοδόση, ίσως θα πρέπει να το λάβει υπόψη του και να επηρεάσει τον Ερντογάν να αλλάξει τη στρατηγική του στο θέμα της Λιβύης. Πριν από πέντε ημέρες στο Κάιρο βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης πραγματοποίησε συνάντηση με τον ομόλογό του κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση, στη διαρκώς αναπτυσσόμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου, στους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσής της καθώς και στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Όμως πρέπει να υπάρξει και πάλι επαναδύνεση των διπλωματικών μας σχέσεων με την Αιγυπτο. Διότι όπως βλέπουμε τα πράγματα είναι δυναμικά και τα συμφέροντα των χωρών αλλάζουν.