Ποια ήρεμα νερά στο Αιγαίο; Προσχηματικό το καλό κλίμα στη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν
Σε μια σειρά από κινήσεις έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία που μπορεί να μην έχουν προκαλέσει ένα μεγάλο θερμό επεισόδιο, όμως η γειτονική μας χώρα κίνεται με στρατηγική και με σταθερό στόχο την αναθεωρητική τάξη πραγμάτων στο Αιγαίο.
Λίγες ημέρες πρίν από την επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι στην Άγκυρα η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να εμποδίσει τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου στις περιοχές που εκτείνονται ανατολικά των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών της Κάσου και της Καρπάθου και εντός της οριοθετημένης Ελληνικής ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας που υπεγράφη το 2020.
Καθώς οι έρευνες και η πόντιση καλωδίων σε διεθνή ύδατα είναι ελεύθερη
σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων και απαιτεί να ενημερώνονται οι τουρκικές αρχές για τις εργασίες ώστε να εκδίδεται και τουρκική NAVTEX για τις εργασίες αυτές.
Είναι λοιπόν δάκτυλος της Τουρκίας η γνωστοποίηση της της γαλλικής εταιρείας που έχει αναλάβει την πόντιση καλωδίων μεταξύ Κρήτης και Κύπρου ότι μπορεί να εγκαταλείψει το έργο αν δεν κλείσουν οι εκκρεμότητες;
Η Τουρκία κινείται μεθοδικά και στη Λιβύη και με την ανοχή του ΟΗΕ έχει καταφέρει να εμβαθύνει την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, σε τέτοιο βαθμό ώστε εξασφαλίζουν σχεδόν πλήρη ασυλία οι τουρκικές δυνάμεις που δρουν στη χώρα.
Αλλά και στα εξοπλιστικά, όπως μετέδωσε Deutsche Welle η Τουρκία φέρεται να θέλει να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Ελλάδας και ζήτησε από τις ΗΠΑ μία μοίρα F-35 και μία μοίρα F-35B. Η τουρκική πλευρά αναζητά μια λύση, προκειμένου να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, η Τουρκία είναι πιθανό να πουλήσει τους ρωσικούς πυραύλους σε τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν και η Ινδία. Επίσης Τουρκία και Κατάρ δημιούργησαν κοινή μοίρα με μαχητικά αεροσκάφη και θα διεξάγουν αεροπορικές επιχειρήσεις με Rafale, Eurofighter Typhoon και F-15 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάσαν μάλιστα ότι Τούρκοι πιλότοι θα μάθουν τα μυστικά των Rafale που διαθέτει η Ελλάδα και κάνουν λόγο παράλληλα για κρίσιμες εκπαιδεύσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε η συνάντηση Γεραπετρίτη Φιντάν στις Βρυξέλλες. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να μεταδώσουν τη δέσμευση του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Μαξίμου στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο απαιτείται πολύ δουλειά από την Άγκυρα που όλες αυτές οι κινήσεις κάθε άλλο παρά συνάδουν με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.