Eλληνοτουρκικά: Στις καθυστερήσεις παίζεται ο διάλογος μέχρι τις αμερικανικές εκλογές
Με το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι η Ελλάδα και η Τουρκία καθώς αναμένουν ποια εξωτερική πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος ή νέα πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δουλέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια διατηρώντας καλό δίαυλο επικοινωνίας και με τους Δημοκρατικούς και με τους Ρεπουμπλικανούς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αλλάζει ο νέος πρέσβης στην Αθήνα, ο Τζορτζ Τσούνης αποχωρεί τον Ιανουάριο και μένει να δούμε ποιΟν θα ορίσει ο νέος πλανητάρχης. Όλες οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν ότι αυτή τη φορά ο νέος αμερικανός πρέσβης θα είναι διπλωμάτης καριέρας.
Αποχωρεί όμως και ο 61χρονος πρώην γερουσιαστής με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, Τζεφ Φλέικ, από την Αριζόνα ο οποίος συμπλήρωσε σχεδόν τρία χρόνια ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Ετσι λοιπόν η όποια πρόοδος στο διάλογο θα ξεκινήσει μετά τον Ιανουάριο οπότε και θα έχουν τοποθετηθεί οι νέοι πρέσβεις.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκ των πραγμάτων θα επηρεαστούν από τις προεδικές εκλογές με τον Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν να έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του. Είναι ενδεικτικό ότι ο απερχόμενος πρέσβης στην Άγκυρα μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η συμβουλή που θα έδινε στον διάδοχό του είναι να καλλιεργήσει την αμερικανοτουρκική σχέση γιατί η Τουρκία είναι μια αναδυόμενη περιφερειακή δύναμη ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στις τάξεις του ΝΑΤΟ, αλλά και ένας απαραίτητος σύμμαχος τον οποίο οι ΗΠΑ δεν αντιμετώπιζαν πάντοτε έτσι ως απαραίτητο.
Ο απερχόμενος πρέσβης, δήλωσε ότι ο ίδιος κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου πίσω στις ΗΠΑ να δεχθούν μια συμφωνία που θα αντιστάθμιζε την πώληση F-16 στην Τουρκία με την πώληση F-35 στην Ελλάδα. Ασφαλώς μετά τις αμερικανικές εκλογές, το κοντέρ δεν μηδενίζεται.
Διότι τα ελληνοτουρκικά έχουν ιστορία και συνέχεια. Και κυρίως έχουν κάποιες σταθερές όπως είναι να τηρεί πιστά το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα και συστηματικά να το παραβιάζει η Τουρκία.
O επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου θα έχει βέβαια πρωτίστως να αντιμετωπίσει ένα ρευστό πολεμικό διεθνές περιβάλλον και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή. Άρα Αθήνα και Άγκυρα θα επιχειρήσουν να τοποθετηθούν σε αυτές τις εξελίξεις και να πείσουν τον νέο πλανητάρχη ότι μπορούν να έχουν ρόλο στις εξελίξεις κάτι θα επηρεάσει και την πειθώ τους στα ελληνοτουρκικά.
Ίσως γι’ αυτό και έμπειροι διπλωμάτες δεν περιμένουν πολλά από την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν σε λίγες ημέρες στο περιθώριο της Γενικής
Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Παίζουμε καθυστερήσεις όσο κι αν ο Ερντογάν δεν σέβεται ούτε τους κανόνες της ποδοσφαιρικής διπλωματίας.