Τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία
Η προετοιμασία δια της διπλωματικής οδού γίνεται και από τα δύο υπουργεία εξωτερικών, ωστόσο ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετός μέχρι τότε και οποιαδήποτε προκλητική κίνηση της Τουρκίας μπορεί να τινάξει στον αέρα τον όποιο προγραμματισμό.
Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου και αν συνάντηση πάει καλά, θα δοθεί το πράσινο φως στις διπλωματικές αντιπροσωπείες για την οριστικοποίηση του κοινού υπουργικού συμβουλίου. Kαι όλα αυτά ενώ η Τουρκία, δια του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες ζήτησε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την απελευθέρωση της βίζας, τον διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο με την Ευρωπαική Ενωση και την αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ απέρριψε την θέση του Ελληνα υπουργού εξωτερικών ότι η Άγκυρα προκαλεί την ένταση. Στην υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που παραχώρησε σε απόφοιτους της Σχολής Ναυτικού Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας.
«Κάποιοι ίσως βγουν να πουν πως οι στόχοι μας είναι όνειρα. Κάποιοι ίσως βλέπουν ως παραμύθι τη Γαλάζια Πατρίδα. Κάποιοι ίσως κατηγορήσουν την Τουρκία πως μπλέκει σε περιπέτειες. Κάποιοι ίσως επιχειρήσουν να περιορίσουν το όραμα της Τουρκίας στα 782.000 τ.χλμ. Ισως μάλιστα υπάρχουν κάποιοι που ρωτούν γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη, τη Σομαλία, το Κατάρ, το Ιράκ, τα Βαλκάνια, την Ασία και την Αφρική. Οπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα και αύριο, μπορεί να υπάρξουν κάποιοι που νιώθουν άβολα με το όραμα και τον αγώνα της Τουρκίας. Δεν θα δώσουμε σημασία σε τίποτα από αυτά και θα κοιτάξουμε μπροστά. Δεν θα δώσουμε καμία σημασία στις αυταπάτες όσων βλέπουν την τουρκική εξωτερική πολιτική από τα παράθυρα των δυτικών πρωτευουσών αντί να τη βλέπουν από την πλευρά της Αγκυρας», είπε χαρακτηριστικά.
Κομβική επόμενη ημερομηνία είναι ασφαλώς και η 9η Νοεμβρίου ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ . Κυρίως διότι ο επόμενος πρόεδρος ή επόμενη πρόεδρος θα διαμορφώσει ανάλογη εξωτερική πολιτική που θα έχει επιπτώσεις και στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Η Τουρκία ήδη κινείται παρασκηνιακά προκειμένου να ετοιμάσει το έδαφος ώστε ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου να έχει θετική άποψη για την πώληση των F-35. H αλλαγή της στάσης της σχετικά με τα ρωσικά συστήματα S-400 έδωσε το σήμα ότι είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να ικανοποιήσει την Ουάσινγκτον. Έχει ήδη γνωστοποιήσει το State Departent ότι οι S-400 θα μπορούσαν να αποθηκευτούν και να επιθεωρούνται κατά διαστήματα από τους Αμερικανούς.
Στο χρονονοδιάγραμμα , ας έχουμε υπόψη και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με την κατοχική πλευρά να χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης την Αμμόχωστο, με στόχο, όπως εκτιμά, να «σπάσει» τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίωξη σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών.