O Ερντογάν παίζει παιχνίδια με τη Δύση - Στην Άγκυρα σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου

επίσκεψη του Αλ Σίσι είναι αναμφίβολα ιστορική
Φωτογραφία αρχείου

Με τον πιο εμφατικό τρόπο πατάει σε δύο βάρκες ο Ταγίπ Ερντογάν αφού από τη μια υποβάλει αίτημα για να ενταχθεί στον οργανισμό των BRICS και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στις διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψη του Αλ Σίσι είναι αναμφίβολα ιστορική αφού οι δυο χώρες είχαν σχεδόν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από το 2013 μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι και την ανάδειξη στην εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα του σημερινού προέδρου. Η ανατροπή του οδήγησε σε βαθιά κρίση τις σχέσεις των δυο χωρών με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει «αιμοσταγή δικτάτορα» τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Η αποκατάσταση των σχέσεων ξεκίνησε σταδιακά με μια χειραψία των δυο ηγετών στο Κατάρ το 2022, μια συνάντηση στη σύνοδο των G20 πέρσι και τελικά με την ανταλλαγή πρέσβεων. Η Τουρκία αναζητώντας άρση της απομόνωσής της από τον Αραβικό κόσμο και αναζητώντας χρηματοδότηση από τον Κόλπο επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Κάιρο, παρά τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ των δύο πολυπληθέστερων μουσουλμανικών χωρών της περιοχής.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας να ενταχθεί στην ομάδα των Brics, που προωθεί εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών -μελών με στόχο την παράκαμψη του δολαρίου και των ελεγχόμενων από τη Δύση συστημάτων εξόφλησης δεν μπορεί να μην συζητηθεί. Η Αίγυπτος είναι μέλος των BRICS , η Τουρκία όμως είναι μέλος του ΝΑΤΟ!

Η ισορροπία που καλείται να σχηματίσει ο Ερντογάν, θα τη ζήλευε και ο πιο επιδέξιος ζογκλέρ. Πολύ περισσότερο που οι τουρκοαιγυπτιακές δεν έχουν εξομαλυνθεί πλήρως.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αναδείξει τις διάφορές τους. Διότι οι δύο χώρες έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα στον Πόλεμο της Γάζας αλλά και στη Λιβύη, στο Κέρας της Αφρικής. Η επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν φέρνει σε δύσκολη θέση το Κάιρο το οποίο επιχειρεί να διαχειριστεί την κρίση και λόγω του ειδικού ρόλου της Αιγύπτου, που γειτνιάζει με τη Γάζα και του γεγονότος ότι ήταν η πρώτη Αραβική χώρα που αναγνώρισε και αποκατέστησε τις σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτή ακριβώς η πολυκύμαντης σχέση προσέφεραν μια μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα και στην Κύπρο για να δημιουργήσουν μια βαθιά και παραγωγική σχέση στρατηγικής συνεργασίας με την Αίγυπτο, που έχει εκφραστεί με διμερείς συμφωνίες με στρατιωτική συνεργασία, με τα σχήματα των Τριμερών και Πενταμερών Συνεργασιών, με την ενεργειακή συνεργασία αλλά και με τη συγκρότηση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Το 2020, η Αίγυπτος με τη Συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ που υπέγραψε με την Ελλάδα προσέφερε ένα σημαντικό εργαλείο στη χώρα μας για την έμπρακτη αντιμετώπιση του Τουρκολυβικού Μνημονίου. Στους στόχους της Άγκυρας είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα με επίκεντρο το υγροποιημένο φυσικό αέριο, που παράγει η Αίγυπτος, αλλά και την πυρηνική ενέργεια.