Οι εκλεκτικές συγγένειες Άγκυρας-Σκοπίων - Η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια

Ο Φιντάν βρέθηκε στα Σκόπια και συναντήθηκε   τόσο με τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και με τον Σκοπιανό ομόλογό του

Οι εκλεκτικές συγγένειες Άγκυρας-Σκοπίων - Η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια
Αρχείου - AP

Ουδεμία έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Διότι εδώ και χρόνια επιχειρεί συστηματικά διείσδυση στα Βαλκάνια. Μόλις πριν από τρεις ημέρες, η τουρκική βιομηχανική εταιρία Ηλεκτρονικών Εξοπλισμών ASELSAN εγκαινίασε την αντιπροσωπεία της στα Σκόπια. Το Επιτελείο Αμύνης των Σκοπίων εκπροσωπήθηκε επισήμως δια του Υπαρχηγού του Στρατού Αζίμ Νουρεντίν, ενώ μετείχαν ο πρέσβης της Άγκυρας στα Σκόπια, Φατίχ Ουλουσόϋ και ο πρόεδρος του βιομηχανικού ομίλου Χαλούκ Γκοργκύν .

Ο εκτελεστικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, επικοινωνιών και αεράμυνας, Αχμέτ Ακυόλ, ανέφερε ότι η επιλογή των Σκοπίων ως κέντρου εκπροσώπησης για όλες τις βαλκανικές-συμμαχικές πρωτεύουσες της γείτονος , Σεράγεβο, Ποντγκόριτσα, Τίρανα, Πρίστινα, έγινε με κριτήριο την ιστορική και θρησκευτική σύνδεση με την Τουρκία και των φιλοτουρκικών αισθημάτων της κοινής γνώμης της χώρας. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» μετά την κατάρρευση της Γιουγκουσλαβίας. Σήμερα ο όγκος των διμερών τους συναλλαγών μπορεί να αυξηθεί στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2023 η Τουρκία παρέδωσε 10 χιλιάδες βιβλία σε 64 βιβλιοθήκες δημοτικών σχολείων που παρέχουν τουρκική εκπαίδευση σε 28 δήμους των Σκοπίων από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού η οποία είναι μια κυβερνητική οργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και από το 2020 μέχρι τώρα έχει παραδώσει συνολικά 30 χιλιάδες βιβλία σε βιβλιοθήκες δημοτικών σχολείων στα Σκόπια. Η τελετή λήξης της συγκεκριμένης δωρεάς πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο «Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ» της σκοπιανής πόλης Γκόστιβαρ.

Ο Φιντάν βρέθηκε στα Σκόπια και συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

«Όπως γνωρίζετε, έχω επισκεφθεί τη ''Μακεδονία'' και τα Σκόπια πολλές φορές με διάφορους ρόλους τα τελευταία 20 χρόνια. Η Τουρκία υποστηρίζει με έναν ακλόνητο τρόπο τη Βόρεια Μακεδονία από την ανεξαρτησία της και μετά και θα συνεχίσει να την υποστηρίζει. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη φιλία, τη συνεργασία και τη συμμαχία μας με τη Βόρεια Μακεδονία. Μαζί με τον αξιότιμο ομόλογό μου ανταλλάξαμε ιδέες για το πως θα μπορούσαμε να πάμε ακόμη πιο μπροστά τις διμερείς μας σχέσεις και στη νέα περίοδο διακυβέρνησης της ''Μακεδονίας''. Θέλουμε να αυξήσουμε την οικονομική μας συνεργασία σε επίπεδο που να αρμόζει στις ισχυρές πολιτικές μας σχέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά .

«Αποδίδουμε επίσης μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της στρατιωτικής μας συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θέματα όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και η συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις θα αποκτήσουν σημαντική δυναμική το προσεχές διάστημα. Οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας κατέχουν κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως και θα ήθελα να τονίσω ότι οι εταιρείες αυτές είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στη Βόρεια Μακεδονία».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή