Ντόμινο στην Ευρώπη η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία - Η μπάλα στην εξέδρα για το μεταναστευτικό

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι ελληνογερμανικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν άριστες.

Ντόμινο στην Ευρώπη η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία - Η μπάλα στην εξέδρα για το μεταναστευτικό
The Associated Press

Η επιστολή που έστειλε ο Γερμανός καγκελάριος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη εγκαλώντας τις ελληνικές αρχές για ελλiπή διαχείριση στις μεταναστευτικές ροές, που έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί αιτούντες άσυλο να φτάνουν από την Ελλάδα στη Γερμανία, ενόχλησε πολύ το Μέγαρο Μαξίμου. Τη στιγμή μάλιστα ο πρωθυπουργός συναντούσε τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ρομπερτ Χάμπεκ στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι ελληνογερμανικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν άριστες. Οι γερμανικές αποζημιώσεις, οι σκληρές διαπραγματεύσεις επί της εποχής των μνημονίων , ο στρατιωτικός εναγκαλισμός με την Τουρκία εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, όλα αυτά ενοχλούσαν την Ελλάδα. Υπήρχε όμως ανοχή και αλληλουποστήριξη σε μια σειρά από θέματα χαμηλής πολιτικής. Το μεταναστευτικό όμως το οποίο είναι επίσης ένα μεγάλο εθνικό θέμα καθώς η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου, αποτελεί αγκάτθι για όλη την Ευρώπη. Το 2015 η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανοιξε τα σύνορα, αποφόρτισε τα ελληνικά νησιά και τον βαλκανικό διάδρομο και αποκλιμάκωσε την προσφυγική κρίση, σώζοντας την τιμή της χώρας της και της Ευρώπης.

Στη συνέχεια δρομολογήθηκε η συμφωνία Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας το 2016, που οδήγησε στη μείωση των προσφυγικών ροών, καθώς η Τουρκία έλαβε κονδύλια για να κρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός της, ενώ σταδιακά προσχώρησαν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη λογική των κλειστών συνόρων και της Ευρώπης-φρούριο. Όμως, η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία που προέκυψε με την άνοδο του Αfd εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς αγγίζει τον πυρήνα της συνοχής της Ευρωπαικής Ενωσης. Η στρατηγική της Αθήνας είναι να επιμείνει για το Σύμφωνο Μετανάστευσης, δηλαδή θα ζητήσει επιμερισμό των βαρών για όλες τις χώρες και όχι μόνο για τις πύλες εισόδου. Αυτή τη στάση θα κρατήσει και στην επόμενη σύνοδο κορυφής. Η κυβέρνηση επίσης , θα επιδιώξει συμμαχία με άλλες χώρες, όπως την Αυστρία, την Πολωνία, και κυρίως τις χώρες του Νότου, την Ιταλία και την Ισπανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμενένεται να έχει και ένα τετ α τετ για τον θέμα αυτό με την Ιταλίδα ομόλογό του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κάνει λόγο για «απαράδεκτα» σχέδια της Γερμανίας, λέγοντας ότι πρακτικά αναστέλλεται ο χώρος Σένγκεν. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ ανέφερε σε αυστηρούς τόνους ότι η Αυστρία δεν θα δεχτεί επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σκωπτικά: «Γερμανία καλώς ήρθες στο κλαμπ!».

Μετά την επικράτηση της Ακροδεξιάς στις εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία και τη διαφαινόμενη νίκη της στις εκλογές στο Βρανδεμβούργο την ερχόμενη Κυριακή, καθώς και μετά την πρόσφατη δολοφονική επίθεση στο Ζόλινγκεν από 26χρονο Σύρο που ήταν υπό απέλαση στη Βουλγαρία, απ' όπου εισήλθε στην ΕΕ, το Βερολίνο θεώρησε ότι έπρεπε να αντιδράσει σκληρά, εν όψει και των ομοσπονδιακών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε έναν χρόνο από σήμερα. Αρα για ένα χρόνο ο Σολτς θα αμφιταλαντεύεται δυσκολεύοντας και την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή