Ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ με διπλωματικό όπλο τον συντονισμό Αθήνας - Λευκωσίας
Ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η πολιτική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη χθεσινή τους συνάντηση για την υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι είναι ένα ισχυρό διπλωματικό "όπλο" στις συναντήσεις που θα έχουν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο «διάλογος, δημοκρατία, διπλωματία».
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ασφαλώς η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν με την ατζέντα να επικεντρώνεται στον οδικό χάρτη των διμερών σχέσεων και στο Κυπριακό. Όπως είπε και ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα γίνει «επιβεβαίωση της διάθεσης διαλόγου, αποτίμηση μέχρι τώρα πορείας και προγραμματισμός επομένων βημάτων» και θα υπάρξει το χρονοδιάγραμμα για τον Πολιτικό Διάλογο, τη Θετική Ατζέντα και τα ΜΟΕ, με ορίζοντα την επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η Τουρκία δείξει ότι είναι διατεθειμένη για ουσιαστικές συνομιλίες εγκαταλείποντας θέσεις που είναι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα καθώς άπτονται ακόμη και θεμάτων εθνικής κυριαρχίας.
Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε χθες αναφορά στην Ελλάδα και την Τουρκία, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τη λήξη της θητείας του που διοργάνωσε το German Marshall Fund.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο πολύτιμοι και σημαντικοί Σύμμαχοι, που συμβάλλουν στην κοινή άμυνα και ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, παίζουν και οι δύο σημαντικό ρόλο στο ΝΑΤΟ και είναι μέρος της λήψης αποφάσεων σε καθημερινή βάση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι Σύμμαχοι πρέπει να είναι φίλοι. Επίσης, όταν υπάρχουν κάποιες διαφορές και προκλήσεις στις διμερείς σχέσεις, το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να λύνεται με διμερή διάλογο», υπογράμμισε.
Και συνέχισε λέγοντας πως, «κάθε φορά που υπάρχουν διμερείς συναντήσεις και διάλογος μεταξύ των δύο χωρών για να αντιμετωπισθούν αυτές οι διαφορές, τις καλωσορίζουμε. Το ΝΑΤΟ έχει παίξει ρόλο πλατφόρμας για τη διευκόλυνση του διαλόγου και την αντιμετώπιση των διαφορών».