Υποχείριο του Ερντογάν ο Ράμα - Τι σημαίνει η δημιουργία «μουσουλμανικού κράτους» στα Τίρανα

Στην Αθήνα επέλεξαν να μην σχολιάσουν αμέσως τη δήλωση του Έντι Ράμα

Υποχείριο του Ερντογάν ο Ράμα - Τι σημαίνει η δημιουργία «μουσουλμανικού κράτους» στα Τίρανα
Αρχείου - Eurokinissi

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επέλεξε να ανακοινώσει την απόφασή του να δημιουργήσει ένα «κυρίαρχο κράτος» των Μπεκτασί (Μπεκτασήδες), μιας ισλαμικής αδελφότητας σ' ένα έδαφος περίπου 100 στρεμμάτων στην πρωτεύουσα Τίρανα.

Η απόφαση αυτή φέρνει ακόμη πιο κοντά την Αλβανία με την Τουρκία, που ούτως ή άλλως έχουν καλλιεργήσει στενές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις. Καθόλου τυχαία ο Ερντογάν επέλεξε να συναντήσει αμέσως τον Ράμα μόλις προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη.

Στην Αθήνα επέλεξαν να μην σχολιάσουν αμέσως τη δήλωση αυτή που έμμεσα ή άμεσα μας αφορά αφού ο Ταγίπ Ερντογάν είναι βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτεί το γεγονός για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιρροή του στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση επιλέγει σε αυτή τη φάση να μη σηκώσει το θέμα θεωρώντας ότι αφορά μια τρίτη χώρα που δεν έχει -τουλάχιστον τώρα- επίπτωση στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Όμως η αλήθεια είναι ότι το «κρατίδιο» αυτό θα χρησιμεύσει ως πολιτική εστία των μουσουλμάνων Μπεκτασί, τέταρτης σε μέγεθος θρησκευτικής κοινότητας της Αλβανίας μετά τους σουνίτες μουσουλμάνους, τους ορθόδοξους χριστιανούς και τους καθολικούς.

Σύμφωνα με τους New York Times, το νέο κράτος θα φέρει την ονομασία «κυρίαρχο κράτος του τάγματος, της σέκτας, των Μπεκτασήδων». Θα έχει ξεχωριστή κυβέρνηση, διαβατήρια και σύνορα. Θα περιλαμβάνει 270 στρέμματα στην ανατολική πλευρά των Τιράνων και θα αποτελεί έτσι, κατά την αμερικανική εφημερίδα, το μικρότερο κράτος στον κόσμο. Θα χαρακτηρίζεται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τη χρήση του αλκοόλ από τους άνδρες και την ελευθερία ένδυσης από τις γυναίκες. Επικεφαλής του μικροσκοπικού αυτού κράτους προορίζεται να είναι ο πνευματικός ηγέτης των Μπεκτασήδων της Αλβανίας, ο Εντμόντ Μπραχίμαϊ, γνωστός στην κοινότητά του ως Μπαμπά Μόντι.

Οι Μπεκτασήδες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας, σύμφωνα με την απογραφή του 2023. Λίγο λιγότεροι από το 50% των 2,4 εκατ. κατοίκων της χώρας είναι μουσουλμάνοι.

Το θρησκευτικό τάγμα των Μπεκτασήδων ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και θεωρείται ένας ανεκτικός και μυστικιστικός κλάδος του Ισλάμ, ανοικτός στις άλλες θρησκείες και φιλοσοφίες. Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς ηγέτες του εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία, αφού τέθηκαν υπό απαγόρευση στην Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα. Το τάγμα των Μπεκτασήδων των Τιράνων όπως ήταν επόμενο χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ράμα. «Η κυριαρχία του τάγματος Μπεκτασί αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στην ενίσχυση των αξιών της συμπερίληψης, της θρησκευτικής αρμονίας και του διαλόγου σ' έναν όλο και πιο διαιρεμένο κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωση εκφράζοντας την ικανοποίησή του και διευκρινίζοντας ότι το τάγμα «θα αποκτήσει μια κυριαρχία παρόμοια με αυτή του Βατικανού.

Η ιδιότητα του πολίτη αυτού του μελλοντικού κράτους θα χορηγείται αποκλειστικά στα μέλη του κλήρου και στη διοίκησή του. Επικεφαλής της κυβέρνησής του θα είναι ο επικεφαλής του τάγματος και ένα συμβούλιο, το οποίο θα επιβλέπει τη θρησκευτική και διοικητική λειτουργία του.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή