Ελληνοτουρκικά: Συμφωνία για ήρεμα νερά μέχρι τον Ιανουάριο

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η πολύ σύντομη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το μισάωρο των συνομιλιών -παρουσία μάλιστα και μεταφραστή- εκ των πραγμάτων δεν άφησε πολλά περιθώρια για να προχωρήσουν σε βάθος την ελληνοτουρκική ατζέντα. Έτσι η μόνη -αναμενόμενη και αυτή- είδηση ήταν η συμφωνία για τη διεξαγωγή του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας που θα γίνει τελικά τον Ιανουάριο του 2025. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, τον ορισμό του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και την τοποθέτηση των νέων Αμερικανών πρέσβεων στις αρχές του νέου χρόνου σε Αθήνα και Άγκυρα.

Δίνεται επίσης χρόνος για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό που πολύ σωστά ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε μάλιστα και τηλεφωνικά τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει διαμηνύσει ότι θα ήθελε τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης και μετά από αυτήν την πραγματοποίηση πενταμερούς, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διάλογου μεταξύ των δύο πλευρών και δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση. Οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές. Παραμένουμε αισιόδοξοι» ανέφερε οι ίδια πηγή.

Oι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας εξέδωσε δική της ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι «ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN, και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και φυσικά στα ζητήματα που διαφωνούμε, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με την Τουρκία «συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως τη μετανάστευση και έχουμε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό που θέλουμε, είναι να σταματήσουν οι βάρκες πριν μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα. Για να γίνει αυτό θέλουμε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών και θα έλεγα ότι σημειώσαμε πρόοδο το τελευταίο έτος, δημιουργώντας καλύτερους διαύλους επικοινωνίας. Διότι η μετανάστευση είναι ένα τρομερό ζήτημα και δεν θέλουμε να το αφήσουμε στα χέρια των διακινητών και να αποφασίζουν εκείνοι ποιος θα μπει στην Ε.Ε. ή να τίθενται οι ζωές αυτών σε κίνδυνο».

Σχετικές ειδήσεις